An Idalgo prva gradonačelnica Pariza
Foto: Reuters

Socijalisti na čelu prestonice

An Idalgo prva gradonačelnica Pariza

Planeta -
Pariz je tako prvi put dobio ženu za gradonačelnika. An Idalgo, poreklom iz Španije, zameniće Bertrana Delanoea koji je bio gradonačelnik Pariza od 2001. godine

PARIZ - Kandidatkinja francuskih socijalista An Idalgo, koja je u Parizu pobedila na lokalnim izborima u Francuskoj, održanim u prošlu nedelju, danas je zvanično izabrana za gradonačelnicu Pariza.

Novoizabrani opštinski odbornici u Francuskoj od petka do nedelje biraju svoje gradonačelnike. An Idalgo (53) je tako dobila 91 od 163 glasa većnika i pobedila desničarsku rivalku Natali Koscjusko-Morize.

Pariz je tako prvi put dobio ženu za gradonačelnika. An Idalgo, poreklom iz Španije, zameniće Bertrana Delanoea koji je bio gradonačelnik Pariza od 2001. godine. Ona je članica Socijalističke partije od 1994. godine.

Lokalni izbori u Francuskoj se održavaju svakih šest godina u 36.700 opština, tako što se biraju opštinski većnici koji potom između sebe biraju budućeg gradonačelnika.Na ovogodišnjim lokalnim izborima, vladajuća levica predsednika Fransoa Olanda doživela je veliki poraz u korist desnice i ekstremne desnice, te je zato pala i vlada koja je, međutim, već zamenjena novom. U Francuskoj su lokalni izbori važni jer su test popularnosti i politike šefa države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track