Analitičari: Vladu ipak prave DS i SPS
Foto: KURIR

Zastoj u pregovorima o vladi?

Analitičari: Vladu ipak prave DS i SPS

Politika -
Ako propadnu pregovori između demokrata i socijalista ostavlja se mogućnost da se socijalisti dogovore sa naprednjacima, pa čak i da lideru SPS Ivici Dačiću bude povereno premijersko mesto, rekao je Vukašin Pavlović

BEOGRAD - Dogovor o novoj vladi Srbije ni danas nije ništa bliži, bar ako je suditi po izjavama lidera DS Borisa Tadića koji poručuje da je teško doći do kompromisa, te lidera SPS Ivice Dačića, koji ponovo preti da je spreman da ide u opoziciju.Sa druge strane, funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović izjavila je danas da je očigledno da DS i SPS nemaju potrebnu većinu za formiranje vlade i da to treba da kažu kako bi naprednjaci zvanično krenuli u proces formiranja vlade.

Tadić je danas rekao da je formiranje vlade težak proces, jer novi parlament ima 44 stranke, i poručio da je potrebno napraviti kompromis.

"Ljudi moraju da budu spremni na kompromis. Svi imaju dobar osećaj za sebe, ali ne i dovoljno osećaja za opštu stvar", rekao je lider demokrata i dodao da "vlada nije pitanje solidarnosti, već je to teško pitanje".

Dačić je rekao da na političkoj sceni trenutno postoji "zbrka" po pitanju formiranja vlade i poručio da na njega niko ne može da vrši pritisak i da je spreman da ode u opoziciju.

Analitičari i dalje kao najverovatniji ishod pregovora o formiranju vladajuće većine vide u vladi koja bi se okupila oko DS i SPS, a u slučaju neuspeha tih razgovora, po njihovom mišljenju, kao najverovatniju treba očekivati koaliciju naprednjaka i socijalista.

Razloge za prolongiranje razgovora DS i koalicije okupljene oko socijalista, prema mišljenju Slobodana Antonića, ne treba nužno tražiti u nepremostivim razlikama, već u činjenici da su ti pregovori sami po sebi teški.

"I dalje je na stolu koalicija između SPS i DS. Prethodna očekivanja da će razgovori o formiranju vlade biti brzo završeni bila su rezultat spinovanja i želje da se što pre u njihovu koaliciju ubaci treći partner. Nerealno je bilo očekivati brzo formiranje vlade", izjavio je Antonić, dodajući da ne očekuje da bi vlada, ko god je bude činio, mogla biti formirana pre jula.

U slučaju da u buduću vladajuću koaliciju sa DS, SPS i LDP kao četvrti partner ne uđe URS, Antonić smatra da će se možda pokušati sa pribavljanjem podrške nekih poslanika, budući da su oni sada vlasnici svojih mandata i mogu suvereno da odlučuju, a moguć ishod je i manjinska vlada.

I Vukašin Pavlović misli da treba sačekati još narednu sedmicu pre nego što bi se počelo spekulisati o neuspehu pregovora DS i SPS, jer, kako smatra, dogovor o koaliciji na nivou Beograda ostavlja prostor za nadu da će do dogovora doći.

Pavlović ostavlja mogućnost da se socijalisti dogovore sa naprednjacima o formiranju vlade, pa čak i da lideru SPS Ivici Dačiću bude povereno premijersko mesto."Ipak, to ne bi bio dobar ishod za socijaliste, jer bi bili previše slab partner u odnosu na SNS, iako postoji verovatnoća da bi SNS bila spremna da Dačiću ustupi mesto premijera. Ali bi uvek mogla da mu izvuče tepih ispod nogu", rekao je Pavlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track