ANALIZA: Kijev u velikim ekonomskim problemima ako se Donbas otcepi
Foto: AP

Tek počinje

ANALIZA: Kijev u velikim ekonomskim problemima ako se Donbas otcepi

Planeta -
To otcepljenje biće samo početak procesa koji bi lako mogao da zahvati još šest "samodostatnih regiona" Novorusije, a to su, pored već pomenute Harkovske oblasti, i industrijski razvijene oblasti sa centrima u Odesi, Zaporožju, Dnjepropetrovsku, Nikolajvsku i Hersonu

MOSKVA/ DONJECK - Ukoliko se industrijski vrlo razvijena oblast Donbasa odluči da posle obavljenog referenduma proglasi otcepljenje od Ukrajine, nekada najrazvijenija republika bivšeg Sovjetskog saveza, prema mišljenju stručnjaka, suočiće se sa velikim ekonomskim problemima, piše moskovski list Svobodnaja presa.

List postavlja pitanje "šta će ostatiti od Ukrajine" ako se uz Donbas i druga industrijska razvijena oblast, Lugansk, gde je juče takođe organizovano referendumskog izjašnjavanje građana, otcepi i tako zemlju liši više od 15 odsto sadašnjeg ekonomskog potencijala.

U Donbasu se, inače, nalaze vodeća ukrajinska preduzeća za vađenje najkvalitetnijih vrasta uglja, kao i velike kompanije hemijskog kompleksa i metalurgije, ali i vrlo značajana postrojenja za izradu raznih vrasta naoružanja, komponenti za kosmičke rakete, brodogradnju... Donbas je prema udelu u bruto nacionalnom proizvodu (BDP) Ukrajine ostvarenom u 2012. godini bio na drugom mestu u zemlju, odmah iza prestonice Kijeva, sa učešćem od 11,7 odsto, ili izraženo u nacinalnoj valuti - 170,8 milijardi grivni (američki dolar trenutno vredi oko 12 grivni).

Na istoku Ukrajine je većina industrije; to je najrazvijeniji deo zemlje Foto Retuers
Na istoku Ukrajine je većina industrije; to je najrazvijeniji deo zemlje Foto Retuers

Luganska oblast je pre dve godine u ukrajinskom BDP-u imala udeo od četiri odsto, ili priblično 58,8 milijardi grivni, ističe Svobodnaja presa, uz napomenu da i u regionu dvomilionskog Harkova veliki broj građana želi da dobije federalni status u odnosu na centralnu vlast u Kijevu.

Ruski ekonomista i politikolog Nikita Maslenikov uveren je da će se Ukrajina, u slučaju otcepljenja Donbasa i Luganska, suočiti "sa pravom ekonomskom katastrofom".

Čak i u slučaju da obe oblasti ostanu lojalne Kijevu, a zatim se uspešno obave i predsednički izbori zakazani za 25. maj, a krediti MMF-a pristignu u punom obimu, ukrajinsku privredu ove godine očekuje veliki pad, uveren je Malenikov.

Nikita Maslenikov tokom intervjua za portal journalisamwithoutwalls  Foto Printscreen
Nikita Maslenikov tokom intervjua za portal journalisamwithoutwalls Foto Printscreen

Prema računici ukrajinskih ekonomista, inflacija u njihovoj zemlji ove godine, usled 50-procentnog pada kursa grivne i drugih nepovoljnih kretanja, neće biti ispod 15 do 16 odsto, a istovremeno se prognozira pad privredne aktivnosti od pet do deset procenata.

MMF je, inače, 30. aprila odobrio Ukrajini dvogodišnji stabilizacioni kredit od 17,1 milijardi dinara. Polovinom prošle sedmice 3,2 milijarde dolara od te sume je postalo operativno, dok će dalja realizacija aranžmana biti pod velikim znakom pitanja ako se situacija u pobunjenim jugoistočnim oblastima zemlje brzo ne stabilizuje. Predstavnici MMF-a su, naime, već stavili do znanja da Kijev lako može ostati bez preostalog dela stabilizacionog zajma Fonda ako se ne obuzdaju pobunjene oblasti na jugoistoku zemlje, imajući u vidu da se samo u regionu Donbasa, Luganska i Harkova stvara oko 21 odsto ukrajinskog BDP-a, kao i više od 30 procenata ukupne industrijske proizvodnje.

U slučaju cepanja zemlje, Kijev neće moći da uredno servisira zajmove MMF-a Ilustracija Kristin Lagard izvršni direktor MMF-a Foto AP
U slučaju cepanja zemlje, Kijev neće moći da uredno servisira zajmove MMF-a Ilustracija Kristin Lagard izvršni direktor MMF-a Foto AP

Cepanje zemlje i odlazak iz njenog sastava najrazvijenijih delova dovodi u pitanje sposobnost vlasti u Kijevu da uredno servisiraju tekuće i buduće zajmove. Samo u ovoj godini Ukrajina bi trebalo da stranim poveriocima isplati više od sedam milijardi dolara prispelih obaveza.

Ekonomski kolaps Ukrajine može, prema oceni stručnjaka, da izazove vrlo negativne posledice i na većinu zemalja centralne i istočne Evrope, a postoji realna opasnost da se loše odrzai i na privredu evrozone koja je tek ove godine počela polako da izlazi iz kriznog stanja.Direktor Centra za politikološka istraživanja Finansijskog univerziteta pri vladi Ruske Federacije.

Za Donbasom i Luganskom krenuće još osam regiona, Foto AP
Za Donbasom i Luganskom krenuće još osam regiona, Foto AP

Pavel Salin, podseća da se Ukrajina u sovjetsko vreme delila, kad je reč o ekonomiji, na tri teritorije - jugoistok sa osam industrijskih oblasti poznatnih i pod starim imenom Novorusija, zatim centralnu oblast u kojoj se nalaze najbolja žitorodna polja zemlje, kao i zapadni region u kome je privredne akitvnost oduvek bila najslabija. Salin kaže da ukoliko se Donbas i Lugansk otcepe, to će biti samo početak procesa koji bi lako mogao da zahvati još šest "samodostatnih regiona" Novorusije, a to su, pored već pomenute Harkovske oblasti, i industrijski razvijene oblasti sa centrima u Odesi, Zaporožju, Dnjepropetrovsku, Nikolajvsku i Hersonu.

Svih osam navedenih oblasti su ekonomski veoma povezane sa partnerima iz Rusije, ne samo kad je u pitanju snabdevanje gasom i drugim vitalnim energentima, već još više zbog plasmana svojih proizvoda - raznih mašina, delova za kosmičke rakete, avionskih motora, osnovnih poljoprivrednih proizvoda.Zapad, uključujući Evropsku uniju, nije zainteresovan za uvoz tih proizvoda iz Ukrajine, pa je to veoma jak razlog zbog koga i mnogi žitelji i zaposleni u navedenim i nekim drugim delovima zemlje ne žele da prekidaju tesne poslovne i sve druge veze sa Ukrajinom, zaključuje Salin.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track