ANALIZA: Marsovci živeli u drevnom jezeru!

Naučnici na korak od otkrića vanzemaljaca

ANALIZA: Marsovci živeli u drevnom jezeru!

Tech -
Sastav vodene površine činili su, između ostalog, ugljenik, vodonik, kiseonik, azot i sumpor, što je savršena mešavina za nastanak i život prostih mikroskopskih organizama

VAŠINGTON - Nismo sami.Američka Nacionalna aero-nautička i svemirska administracija (NASA) u sa radnju s naučnicima iz Londona potvrdila je postojanje slatkovodnog jezera na Marsu pre 3,6 milijardi godina. Dokazi o pitkoj vodi pronađeni su u krateru Gale blizu ekvatora Crvene planete, što ukazuje na moguće obilje života na toj planeti.BakterijeLaboratorija za Mars agencije NASA objavila je rezultate jedne od poslednjih misija čuvenog rovera „Kjuriositi“, koji je ispitao 150 kilometara širok krater Gale. Analizom zemljišta u tom basenu utvrđeno je da se na toj lokaciji pre oko 3,6 miliona godina nalazilo jezero koje je postojalo hiljadama godina. Sastav vodene površine činili su, između ostalog, ugljenik, vodonik, kiseonik, azot i sumpor, što je savršena mešavina za proste mikroskopske organizme. Mogući kandidati su bakterije koje se nazivaju hemolitoautotrofi, a koje se hrane oksidacijom neorganskih materija poput minerala i ugljenikom iz ugljen-dioksida.Kamene površine- Uzbudljivo je kad pomislite da su pre nekoliko milijardi godina drevni mikrobi postojali u mirnim vodama jezera, pretvarajući veliki raspon elemenata u energiju. Sledeća faza misije jeste da se ispitaju kamene površine na vrhu kratera, koje mogu biti ključne u pronalaženju tragova života na Crvenoj planeti - rekao je profesor Sanjeev Gupta s londonskog koledža Imperijal.Analizu geološkog i hemijskog sastava glinenog tla u krateru izvršio je tim koji upravlja „Kjuriositijem“, laboratorijom na šest točkova, koja od 6. avgusta 2012. uspešno ispituje površinu Marsa.

VodaLEDENO DOBADokaz za vodu na Marsu datira još od misije sonde „Mariner 9“, koja je stigla do Crvene planete 1971. Slike koje je letelica napravila otkrile su tragove vodom izazvane erozije u isušenim rečnim koritima i kanjonima. Orbiter „Viking“, koji je kasnije ispitao površinu planete, potvrdio je prethodna opažanja, a pronašao je i nove dokaze vode. U junu ove godine rover „Kjuriositi“ pronašao je neporecive dokaze da je voda na Marsu nekad bila pogodna za piće. Vozilo je povrh toga u septembru otkrilo da oko dva odsto zemljišta na Marsu čini voda, ali da ona ne postoji u tečnom stanju, s obzirom na to da se Crvena planeta trenutno nalazi usred ledenog doba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track