ANALIZA POKAZALA: Zagađena voda u Zajači
Foto: Shutterstock

Zavod za javno zdravlje u Šapcu

ANALIZA POKAZALA: Zagađena voda u Zajači

Srbija -
Od 10 uzetih uzoraka, sedam je neispravno zbog prisustva povećane koncentracije teških metala, dok je u pet registrovano i prisustvo bakterija indikatora fekalnog zagađenja

LOZNICA - Voda sa seoskog vodovoda u Zajači nije ispravna za piće i pripremu hrane, pokazuju rezultati analize Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

Prema rezultatima, koji su stigli u ovu mesnu zajednicu i Gradsku upravu Loznica od 10 uzetih uzoraka, sedam je neispravno zbog prisustva povećane koncentracije teških metala, dok je u pet registrovano i prisustvo bakterija indikatora fekalnog zagađenja.

"Zbog ukrštene kontaminacije sa bakterijama fekalnog porekla, kao i zbog zagađenosti teškim metalima, voda ne treba da se koristi ni za kupanje, navodnjavanje i napajanje stoke" saopštio je Zavod.

Kao hitnu meru predloženo je obezbeđivanje cisterni sa higijenski ispravnom vodom za potrebe stanovništva, a kao trajno rešenje proširenje vodovodne mreže grada Loznice do Zajače. Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u petak je uputio prve cisterne sa pijaćom vodom, i one će redovno biti dopremane, sve dok to bude neophodno, saopšteno je iz Gradske uprave, gde je formirana i radna grupa za praćanje stanja u Zajači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja