ANGELA MERKEL: Ja sam za tesno partnerstvo s Rusijom uprkos dubokim razlikama u mišljenjima
Foto: Reuters

Stav

ANGELA MERKEL: Ja sam za tesno partnerstvo s Rusijom uprkos dubokim razlikama u mišljenjima

Planeta -
Nemački kancelar kritikovala aneksiju Krima, ali ostala čvrsto pri stgavu da se svi problemi moraju rešavati diplomatskim, a ne vojnim putem

BERLIN - Nemački kancelar Angela Merkel založila se danas za nastavak partnerstva sa Rusijom, kritikovala aneksiju Krima i odbacila kritike o greškama EU u ukrajinskoj poliltici.

Ona je odbacila i mogućnost povećanja vojnog bužeta ili uvođenja vojne obaveze, naglasivši da se ukrajinski problem može rešiti samo diplomatskim putem.

"Mi s Rusijom, bez sumnje, imamo duboke razlike u mišljenjima. Uprkos tome sam ja, međutim, ubeđena da bi se, srednjoročno i dugoročno gledano, trebalo nastaviti jedno tesno partnerstvo sa Rusijom", rekla je Merkel danas u intervjuu listu Frankfurter algemajne cajtung.

Krim na mapi Ruske Federacije Foto Wikipedia
Krim na mapi Ruske Federacije Foto Wikipedia

Ona je kritikovala aneksiju Krima kao protivnu međunarodnom pravu, a rusku politiku kao povratak na razmišljanja o uticajnim sferama iz 19. veka.

Merkel ipak, uprkos svemu tome ne vidi razlog, odnosno, nužnost za jedan potpuno novi početak nove nemačke istočne politike i smatra da se problem mora rešavati diplomatskim, a ne vojnim putem.

"Kriza se ne može rešiti vojnim putem", naglasila je Merkelova i istakla da ljudi u Nemačkoj u ovoj godini obeležavanja početka Prvog, ali i događaja iz Drugog svetskog rata, s pravom očekuju "da mi danas, na primer, ostanemo spremni za razgovor s Rusijom".

O detaljima mogućih sankcija protiv Rusije ona nije govorila, ali je rekla da ona radi na tome da se predsednički izbori u Ukrajini, zakazani za 25. maj, uprkos teškoćama održe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track