Anonimusi najavili hakerski napad na Izrael

Udar u ponedeljak

Anonimusi najavili hakerski napad na Izrael

Planeta -
Akcija se sprovodi u znak protesta protiv politike Izraela, uključujući onu protiv Palestinaca.

TEL AVIV - Hakerska grupa Anonimus najavila je da će ponedeljak, uoči Dana sećanja na holokaust, izvesti antiizraelsku operaciju nazvanu "#OpIsrael", pokretanjem masivnih sajber napada na izraelska ministarstva i organizacije. Taj napad, navodi Anonimus, biće organizovan u znak protesta protiv politike Izraela, uključujući onu protiv Palestinaca.

"Dalji napadi na narod Gaze, koji je preplavljen vašom kanalizacijom, terorisan od strane vašeg vojnog aparata i ostavljen da umre na granici dok čeka medicinsku pomoć, NEĆE se više toleriasati", navodi se u saopštenju Anonimusa i naglašava: "Nećemo stati dok policijska država ne postane slobodna država i Palestina ne bude slobodna".

Na vebsajtu povodom tog napada, druga hakerska grupa - AnonGoust (AnonGhost) postavila je video snimak u kome se navodi da će meta biti svaki mogući izraelski vebsajt, kako bi se pokazala solidarnost sa Palestincima, prenosi Rašatudej.

U martu su hakeri ujedinjeni pod stegom te grupe tvrdili da su prodrli u vebsajt izraelskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Grupa je objavila pasvorde korisnika vebsajta onlajn. Prvi sajber napad pod nazivom "OpIsrael" pokrenuli su Anonimusi za vreme izraelske vazdušne ofanzive na pojas Gaze novembra 2012. godine. Ta ofanziva je bila odgovor na učestalo raketiranje juga Izraela. Oko 700 izraelskih vebsajtova, uključujući onaj Ministarstva spoljnih poslova i predsednički zvanični vebsajt, bili su oboreni. Nakon toga Anonimusi su objavili lične podatke 5.000 izraelskih zvaničnika.

Vebsjatovi izaelskog parlamenta, ministarstava i drugih vladinih organizacija su prestali da funkcionišu na neko vreme posle prošlogodišnjeg napada, koji se takođe dogodio 7. aprila. Bliskoistočni haker, koji je učestvovao u operaciji, rekao je da je "cilj bio da se pokaže svetu istinsko lice Izraela i njegovih oružanih snaga". On je naveo da je prošlogdišnji napad bio upozorenje Izraelu da bude spreman za nova, veća iznenađenja.

U odgovoru na masivan napad izraelski hakeri su navodo prodrili u vebsajt OpIsrael.com i postavili proizraelske poruke. Sajt je korišćen da se koordinišu sajber napadi na izraelske sajtove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track