Antić:Oslobađanjem Haradinaja Hag oslobodio i Srbiju
Foto: Kurir

Antić:Oslobađanjem Haradinaja Hag oslobodio i Srbiju

Politika -
Sud je ovim završio svoju ulogu, on nije bio nepristrasan sud, bio je jedno oružje rata, oružje ratnih učesnika, rekao je Antić.

BEOGRAD - Istoričar Čedomir Antić rekao je danas da je oslobađajućom presudom za Ramuša Haradinaja, Haški tribunal uvredio žrtve i pravdu, ali na neki način i oslobodio Srbiju jer neće moći da osudi ni jednog srpskog političkog vođu koji su sada, smatra on, svi rehabitovani. Loše je, dodao je Antić, što su rehabilitovani i svi zlikovci koji su sa pravom osuđeni u ovom sudu. "Sud je ovim završio svoju ulogu, on nije bio nepristrasan sud, bio je jedno oružje rata, oružje ratnih učesnika", rekao je Antić.

Praveći paralelu, Antić je ukazao da Republika Srpska Krajina nije bila pravna država, nije bila država koja je štitila svoje građane, da je bila država koja je bila samostalna i u kojoj su progonjeni Hrvati. "Međutim, na prostoru Krajine je od 1992. do 1994. ubijeno 195 Hrvata, a dobar deo počinilaca je identifikovan. Na prostoru Kosova i Metohije, u situaciji u kojoj nije više postojala ratna opasnost, u toku prve tri godine albanske vlasti (1999-2002) ubijeno je tri puta više Srba. Za to vreme pokrajina je bila pod zaštitom NATO-a. To je slika naše situacije. Vođe Srpske Krajine su na višegodišedecenijskim robijama, vođe kosovskih Albanaca su promovisane u heroje", rekao je Antić. On je ocenio da to više nije zasluga ni Albanaca ni Srba već onih koji su stvorili Haški tribunal "i koji su isti sada demontirali". "Taj tribunal je doneo uvredu žrtvama i pravdi, ali na neki način ovakvim svojim odlukama on je i oslobodio Srbiju. Tribunal nikada neće pisati udžbenike u Srbiji i neće moći da osudi ni jednog srpskog političkog vođu i oni su sada svi rehabitovani. To je dobro. Loše je što su rehabilitovani i svi zlikovci koji su sa pravom osuđeni u ovom sudu", istakao je Antić. On je dodao da Srbija mora da okrene novu stranicu i da je Evropska unija realnost oko nas, ali realnost koja je u krizi. "EU kao ideja ima svoje dobre strane, ali ne treba da se zanosimo da je ona idealna i da nam je naklonjena. Moramo razmišljati o interesima Srbije i na osnovu toga stvarati svoju politiku", rekao je Antić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track