APARTHEJD: Priština nastavlja politiku zabranjenih gradova za Srbe

Vulinu zabranjen odlazak na Kosmet

APARTHEJD: Priština nastavlja politiku zabranjenih gradova za Srbe

Politika -
Ponovo su vlasti u Prištini pokazale da se politika aparthejda i zabranjenenih gradova za Srbe na Kosovu i Metohiji nastavlja

BEOGRAD - Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila odluku prištinskih vlasti da ministru bez portfelja zaduženom za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu sutra, na Veliki Petak, ne odobre da prisustvuje bogosluženju u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, zajedno sa još 120 raseljenih Đakovčana.

"Ponovo su vlasti u Prištini pokazale da se politika aparthejda i zabranjenenih gradova za Srbe na Kosovu i Metohiji nastavlja. Kao i na Badnje veče, Srbima raseljenim iz Đakovice, zabranjeno je da na Veliki Petak budu sa svojim ministrom i obiđu svoju crkvu u predvečerje najvećeg hrišćanskog praznika", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija je pozvala međunarodnu zajednicu da konačno stane na put samovolji Prištine i omogući ministru Vulinu i raseljenim Srbima da posete Đakovicu.

"Jer, ovo je više nego jasna poruka da prištinske privremene institucije ne žele Srbe u Đakovici. Đakovica je za Srbe zabranjen grad, jer neko ne želi ni podsećanje da je 12.000 Srba pre sukoba u Pokrajini živelo u tom gradu, a sada su ostale samo četiri starice", navedeno je u saopštenju. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od međunarodne zajednice da učini sve kako bi se ukinuo poslednji aparthejd na tlu Evrope, gde je sloboda kretanja jedna od osnovnih vrednosti civilizovanog društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track