April preloman za datum Srbiji

Ključni mesec

April preloman za datum Srbiji

Politika -
April je prelomniji trenutak za Srbiju od juna, kaže Stefano Sanino

BEOGRAD - Srbija je u centru pažnje EU, a april je prelomni trenutak za donošenje odluke o datumu početka pregovora sa EU, rekao je generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino.

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer ocenio da je Srbija ostvarila znatan napredak na putu ka EU.Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino izjavio je da je Srbija u fokusu pažnje EU i da je april prelomni trenutak za donošenje odluke o datumu početka pregovora o pristupanju u drugoj polovini ove godine.

Važno je postići opipljiv napredak do aprila jer bi eventualno postizanje sporazuma u poslednjem trenutku moglo da izazove sumnju kod članica EU. April je prelomniji trenutak za Srbiju od juna i ključni mesec", istakao je Sanino.

On je ocenio da se poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu dobro odvijala, da se stvari kreću u pozitivnom pravcu i da postoji osećaj da dijalog napreduje.

Očekujemo početkom marta novu rundu dijaloga koja će, nadam se, dati jasan signal da je napredak postao vidljiv", rekao je Sanino na konferenciji za novinare povodom prvog seminara Regionale akademije za demokratiju.

Sanino je ukazao i na značaj napretka u drugim oblastima poput reforme javne uprave i pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala. Odgovarajući na pitanja novinara da li očekuje pozitivnu odluku o dodeljivanju datuma Srbiji, Sanino je odgovorio da će formalna odluka biti doneta krajem juna, ali da će izveštaj Evropske komisije biti podnet u aprilu kada će početi diskusija između članica EU.Dežer: Srbija ostvarila napredakŠef Delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer ocenio je da je Srbija ostvarila znatan napredak na putu ka EU, ali je napomenuo da će odluka o početku pregovora o pristupu Uniji biti doneta na osnovu napretka dijaloga Beograda i Prištine i procesa reformi, za šta, kako je upozorio, nije ostalo još mnogo vremena.Jasno je da je Srbija ostvarila napredak i želimo da vidimo da se koraci nastavljaju u dobrom pravcu. Ne može sve biti rešeno preko noći, ali važno je da do 16. aprila (kada će Evropska komisija podneti izveštaj o napretku) steknemo osećaj da stvari idu u dobrom pravcu i da se postiže napredak", rekao je Dežer.

Rokovi su, prema njegovim rečima, jasni - posle izveštaja EK u aprilu, 28. juna će države članice doneti odluku o datumu.

U žiži pažnje biće napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine, ali i u procesu reformi, rekao je Dežer na konferenciji za novinare povodom prvog seminara Regionalne akademije za demokratiju.Dežer je ocenio da je u dosadašnjih pet rundi dijaloga ostvaren napredak i da se početkom marta očekuju novi razgovori.

"Želimo da vidimo dalji napredak, kao i sprovodjenje u delo ranije postignutih dogovora, posebno Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, kancelarijama oficira za vezu, energetici, telekomunikacijama... Imamo ograničeno vreme i moramo uložiti energiju i napore u tom pravcu", istakao je Dežer.

Kada je reč o procesu reformi, Brisel očekuje napredak i u reformi javne uprave i pravosudja, borbi protiv korupcije, antidiskriminaciji, zaštiti manjina i drugim pitanjima, dodao je Dežer.

http://www.youtube.com/watch?v=jrdttUg1zVY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track