Arijel Šaron biće sahranjen na svom ranču u pustinji Negev
Foto: Reuters

Uz vojne počasti

Arijel Šaron biće sahranjen na svom ranču u pustinji Negev

Planeta -
Sahrana će biti otvorena za javnost, na zahtev Šaronovih sinova Gilada i Omrija

TEL AVIV - Bivši izraleski premijer Arijel Šaron biće danas po podne sahranjen uz vojne počasti na svom ranču Javor u pustinji Negev, na jugu Izraela.

Sahrana će biti otvorena za javnost, na zahtev Šaronovih sinova Gilada i Omrija.

Jutros je u parlamentu, Knesetu, u Jerusalimu održana komemoracija na koju su između ostalih došli američki potpredsednik Džozef Bajden, šefovi diplomatije Rusije i Nemačke Sergej Lavrov i Frank-Valter Štajnmajer, češki premijer Jirži Rusnok i bivši britanski premijer Toni Bler.

Američki potpredsednik Džozef Bajden istakao je, obraćajući se okupljenima, da je Šaronova zvezda vodilja bila preživljavanje države Izrael i jevrejskog naroda, ma gde bio.Bajden je podsetio da je Šaron govorio: " Prvenstveno i iznad svega ja sam Jevrejin. Mojim mislima dominira jevrejska budućnost". "Osnivanje Izraela zavisilo je od generacije hrabrih boraca da ponovo izgrade jevrejsku hrabrost koja je, kako se činilo, nestala.Ariel Šaron imao je centralnu ulogu u ponovnoj izgradnji tog legata," rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, dodavši da je kao ministar i premijer Šaron zastupao pravo da se Izraelci sami brane i žive bezbedno.

Predsednik Izraela Šimon Peres rekao je da je Šaron bio kao rame na kome je počivala bezbednost Izraela." Tvoje stope su utisnute u svako brdo i svaku dolinu," naglasio je Peres.

Bivši britanski premijer Toni Bler označio je Šarona čovekom rata i mira. " Država za koju se borio od četrnaeste godine morala je biti zaštićena. Kada je to značilo borbu, on se borio. Kada je to značilo mir, on je težio miru", rekao je Bler.

Šaronovi sinovi će izgovoriti molitvu za mrtve - kadiš za svog oca. Posle ceremonije pogrebna procesija i vojni konvoj krenuće ka ranču, gde će Šaron biti sahranjen u 14 sati kraj svoje pokojne supruge Lili, uz vojne počasti. Na putu za ranč procesija će se zaustaviti u Latrunu, gde će se održati specijalna komemoracija Generalštaba izraelske vojske za bivšeg generala Šarona.

Šaronovo telo je juče bilo izloženo ispred Kneseta i oko 20.000 Izraelaca odalo je poslednju poštu 11. izraelskom premijeru, koji umro u subotu, nakon što je osam godina bio u komi posle moždanog udara. Očekuje se da će se na sahrani Šarona okupiti desetine hiljada ljudi.

Policija će razmestiti 800 oficira, graničnih policajaca i dobrovoljaca da obezbeđuju sahranu. Oni će biti raspoređeni u tri kruga oko mesta sahrane, koja je označena kao nacionalni događaj i nazvana "anemone", po cveću koje raste na brdu gde će Šaron biti sahranjen. Prvi krug će biti najbliži grobu i kroz njega građani neće moći da prođu. On će štititi Šaronovu porodicu, političare i članove bezbednosnog establišmenta. Drugi krug će se protezati desetine metra odatle i biće otvoren za javnost. Procenjuje se da će moći da primi oko 10.000 ljudi. Policija je saopštila da je spremna i za mogućnost terorističkog napada.

Još na vest o Šaronovoj smrti u subotu podginuta je pripavnost hitne pomoći i njena vozila i helikopter će pratiti pogrebnu procesiju od Jerusalima do ranča.Vojna policija biće razmeštena kraj naselja oko pojasa Gaze, navode izraelski mediji. Šaron je umro u 86-oj godini nakon što je punih osam godina bio u komi, u koju je pao posle moždanog udara i nikada se nije povratio.

Razboleo se na vrhuncu političke karijere, nakon što je povukao izraelsku vojsku i jevrejske naseljenike iz pojas Gaze, posle skoro četiri decenije okupacije. Bio je to šokantan preobražaj za bivšeg generala i političara tvrdolinijaša koji je godinama zagovarao naseljavanje palestinskih teritorija. Očekivalo se da će ponovo biti izabran za premijera i verovalo se da je bio spreman na dodatna povlačenja sa Zapadne obale, kada je pao u komu, iz koje se nikada nije povratio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track