ARKANOVA ULOGA U UBISTVU ĐUREKOVIĆA: Čeka li Srbiju preispitivanje  likvidacije emigranata!
Foto: Kurir štampano

Uloga državne bezbednosti

ARKANOVA ULOGA U UBISTVU ĐUREKOVIĆA: Čeka li Srbiju preispitivanje likvidacije emigranata!

Crna Hronika -
U Srbiji zasada niko nije odgovarao zbog ubistva pripadnika političke emigracije, niti je pokrenuta ijedna istraga. Jedino je otkrivena uloga pokojnih kriminalaca, kao na primer Arkana, koji su ubijali po nalozima KOS-a i RDB MUP-a Srbije

BEOGRAD - Hapšenje Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća u Hrvatskoj moglo bi dovesti do otkrivanja uloge Željka Ražnatovića Arkana u likvidacijama protivnika režima u SFRJ.Posle toga mogla bi da bude i preispitana uloga čelnika srpskog DB, a Srbija bi se i sama mogla naći u položaju Hrvatske, koja je, posle pristupanja EU, morala da uhapsi Perkovića i Mustaća, jer je protiv njih u Nemačkoj poveden postupak za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983.

U Srbiji zasada niko nije odgovarao zbog ubistva pripadnika političke emigracije, niti je pokrenuta ijedna istraga. Jedino je otkrivena uloga pokojnih kriminalaca, kao na primer Arkana, koji su ubijali po nalozima uprava bezbednosti Jugoslovenske narodne armije (u žargonu KOS zbog naziva kojeg je nosila posle Drugog svetskog rata - Kontraobaveštajna služba) i Resora državne bezbednosti MUP-a (žargonski Udba, to jest Uprava državne bezbednosti, kako se nazivala do 1965).

Foto: Wikipedija
Foto: Wikipedija

U dva slučaja ubistva srpskih emigranata otkriveno je da stoji tajna služba. Za ubistvo Save Čubrilovića, saradnika lista “Srpska borba”, 15. decembra 1969. u Švedskoj, tamošnja policija je osumnjičila izvesnog Milana Šop Đokića.

Švedska policija je utvrdila da je osumnjičeni sa dokumentima izdatim u SFRJ došao iz Londona. Đokić je neposredno posle ubistva ušao u avion JAT-a koji je išao za Beograd, a pilot je odbio zahtev švedske policije da sleti.

Drugi slučaj koji još direktnije otkriva umešanost DB jeste pokušaj ubistva Bore Blagojevića u Francuskoj. Za to je bio osumnjičen izvesni Zdravko Tribić, koji je priznao francuskoj policiji da je saradnik DB, zbog čega je proteran.

Pred raspad SFRJ DB-om je rukovodio Stane Dolanc. Regrutovao je kriminalce. Pripisuju mu reči: “Arkan mi vredi više nego cela služba. Dolanca je sa Arkanom povezao Ražnatovićev otac. Kao oficir JNA tražio je pomoć za "nestašnog" sina.

Iskopali oči detetu

Najsvirepije ubistvo počinjeno je 18. maja 1977. u Čikagu. Sa 64 uboda ubijen je Dragiša Kašiković (45), a sa 54 uboda njegova devetogodišnja poćerka Ivanka Milošević, kojoj su iskopali oči. Likvidirani su i srpski emigranti, vlasnik novina “Vaskrs Srbije” Petar Vlajić (20. maja 1975); Boro Mamula (17. avgusta 1977) u Geriju, Ilinois, predsednik SNO u Nemačkoj Dušan Sedlar (16. april 1986), a u Čikagu, 9. marta 1986. pronađen je raskomadani leš Borivoja Manića…

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track