Austrija: Tražite da vam država vrati preplaćeni porez

Građani mogu da povrate poreske viškove

Austrija: Tražite da vam država vrati preplaćeni porez

Austrija -
Poreski obveznici u Austriji, osim što plaćaju visoke poreze, uglavnom ih i preplaćuju, ali retko traže nazad novac na koji imaju pravo

BEČ - Poklanjaju milione.Porezi u Austriji nisu samo visoki nego ga mnogi građani i preplaćuju. Oni imaju pravo da traži povraćaj tog viška, međutim, to ne rade svi. Državi na taj način poreski obveznici poklanjaju više stotina miliona evra godišnje, kažu stručne procene. Kao radnik, službenik ili penzioner u Austriji, imate pravo da podnesete zahtev za vraćanje poreza od finansijske uprave. Na taj način možete da obogatite vaš kućni budžet, naglašavaju u Radničkoj komori. Naime, dve trećine poreskog opterećenja u državi otpada na zaposlene i penzionere. U prošloj godini Austrija je ubrala ukupno 77,2 milijarde evra poreza: od toga 24,6 milijardi evra preko poreza na lični dohodak građana, a još 25,2 milijarde evra kroz porez na promet. Samo jedna trećina svih poreskih prihoda (27,4 milijarde evra) države dolazi od oporezivanja igara na sreću, goriva, imovinskih i ostalih poreza.Rok pet godinaZahtev za vraćanje preplaćenog poreza (ArbeitnehmerInnenveranlagung) u roku od pet godina - za to je neophodno ispuniti formular L1, a ako imate decu za koju dobijate dečji/porodični dodatak, formular L1k. Ovi formulari dobijaju se u finansijskoj upravi mesta u kojem poreski obveznik živi. Austrija spada u države u kojoj su porezi na primanja relativno visoki, ali u kojima je mnoge troškove moguće oduzeti od poreske osnove i smanjiti je na taj način, a samim tim umanjiti i porez, odnosno dobiti nazad preplaćeno. Zašto uopšte dolazi do preplaćivanja poreza? Zato što se, po pravilu, porez plaća svakog meseca, prema plati, koja služi kao nominalna poreska osnova. Međutim, ako se od nje odbiju troškovi koji se smatraju olakšicama, osnova za porez se smanjuje - samim tim i porez.

Na usluzi...Radnička komora spremna da pomogne
Na usluzi...Radnička komora spremna da pomogne

Lista troškova koji se smatraju poreskim olakšicama je veoma duga. Informacije o njima daje i Radnička komora, kako u štampanom obliku, tako i na internetu. Poreske olakšice odobravaju se za razne troškove poreskog obveznika i lica o kojima se brine (deca, bračni partner), od adopcije do zubara.Ukoliko se lečite od alergije, plaćate alimentaciju, kupujete svojim novcem odelo kakvo vam je neophodno za rad, plaćate stručno školovanje/usavršavanje, morate da finansirate sahranu, imate troškove „dvostrukog domaćinstva“ (radite više od 80 km udaljenosti od prebivališta), kupili ste stan, nabavljate stručnu literaturu, uplaćujete dobrovoljno dodatnu penziju, vozite se na posao privatnim automobilom, koristite za posao internet koji sami plaćate, dajete crkvi novčani doprinos ili dobrovoljni prilog nekoj od organizacija koje su na listi za poreske olakšice - sve to i još štošta drugo može da bude odbijeno od poreske osnove i, konačno, od poreza. Čuvajte računeMorate samo da čuvate račune s preciznim opisom plaćenog i da pravilno ispunite formular.Finansijska uprava će vam odobriti ili ne odobriti, uz obrazloženje, navedene troškove kojima se smanjuje poreska osnova i na bazi nove izračunate relativno brzo će vam biti vraćen novac za sve što je preplaćeno.Ako se ne snalazite sa ovom procedurom, možete otići po stručni savet kod poreskog savetnika, a troškovi za njegovu pomoć takođe se skidaju od poreske osnove!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track