Američka NSA špijunirala i preko Telekoma Austrije!

Bečki Standard tvrdi

Američka NSA špijunirala i preko Telekoma Austrije!

Austrija -
Programom za špijuniranje "Mapa blaga“ NSA pokušava sve uređaje koji su povezani sa internetom, da pronađe i locira u svakom trenutku kako bi sprečilo i odbranilo računarski napad i mreže za špijunažu

BEČ - Američka obaveštajna služba NSA u Austriji je za svoje špijunske aktivnosti koristila austrijske telekomunikacione mreže, tvrdi bečki dnevnik Standard.

List, pozivajući se na dokumenta nekadašnjeg obaveštajca Edvarda Snoudena, prenosi da NSA pokušava da izvrši "kartografiju“ interneta, a da je za to koristila mrežu Telekom Austrije, najvećeg operatera u zemlji, kao i bečkog Univerziteta.

Programom za špijuniranje "Mapa blaga“ NSA pokušava sve uređaje koji su povezani sa internetom, da pronađe i locira u svakom trenutku kako bi sprečilo i odbranilo računarski napad i mreže za špijunažu.

Pri tom NSA posebnu pažnju posvezila je mreži Telekom Austrije i bečkog Iniverziteta, a portparoli obe institucije rekli su da do sada nisu primetili nikakve sumnjive sprave ili neobičan saobraćaj podataka.

Mreže bečkog Univerziteta pominjana je od samog početka razotkrivanja špijunske delatnosti NSA u Evropi. Više od 100 preduzeća, među njima i Fejsbuk, ima sopstvenu opremu u Centralnoj informativnoj službi (ZID) bečkog Univerziteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track