ANTISEMITIZAM NA FEJSBUKU: Kažnjen jer je veličao Hitlera na Kurcovom profilu
Foto: AP

Suđenje zbog širenje mržnje

ANTISEMITIZAM NA FEJSBUKU: Kažnjen jer je veličao Hitlera na Kurcovom profilu

Austrija -
Optuženi je prihvatio ponudu da u narednih šest meseci odradi 100 sati društveno-korisnog rada i preuzme na sebe troškove suđenja

BEČ - Dvadesetpetogodišnji muškarac iz Donje Austrije (25), koji je na Fejsbuk stranici ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz, ÖVP), ostavio post antisemitskog sadržaja, osuđen je na 100 sati društveno-korisnog rada. On je u svom postu, između ostalog, napisao "Hitler je očigledno premalo učinio“.

Inženjer ekonomije, ogorčen zbog nedavnih raketnih napada Izraela na pojas Gaze, svoje nezadovoljstvo je izrazio na Fejsbuk profilu ministra inostranih poslova Austrije:

"Mira neće biti sve dok ne nestanu svi Jevreji!! 1950. godine nisu uopšte imali zemlju, a sad su u Palestini i ubijaju tamošnji narod kako bi osvojili još više teritorije! Hitler je očigledno premalo učinio!“, napisao je optuženi.

Tokom jučerašnjeg suđenja na pokrajinskom sudu u Kornojburgu, muškarac je rekao da se kaje i naveo da je prilikom pisanja ovog teksta koristio pogrešan izbor reči.

Na predlog suda optuženi je prihvatio ponudu da u narednih šest meseci odradi 100 sati društveno-korisnog rada i preuzme na sebe troškove suđenja. Pošto su obe strane jednoglasno prihvatile nagodbu, sudski postupak se prekida, a dvadesetpetogodišnjaku neće biti otvoren krivični dosije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track