KONAČNO: Austrija prodala Hipo banke na Balkanu  Amerikancima!
Foto: Reuter

Našli rešenje

KONAČNO: Austrija prodala Hipo banke na Balkanu Amerikancima!

Austrija -
Hipo holding za jugoistočnu Evropu sa ukupno šest banaka na Balkanu prodato je američkom fondu "Advent" a manji udeo Evropskoj banci za obnovu i razvoj

BEČ - Mreža banaka na Balkanu austrijske Hipo Alpe Adria banke biće prodata američkom fondu "Advent", odlučeno je sinoć.

U novoj vlasničkoj strukturi biće, sa manjinskim udelom, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Kako je objavila austrijska novinska agencija APA, Hipo holding za jugoistočnu Evropu sa ukupno šest banaka na Balkanu danas će privremeno biti prenet na firmu-ćerku državnog holdinga OeIAG, Fimbag, koji će držati udele u banci do zaključenja prodaje poslova na Balkanu.

Sa današnjim danom Hipo Alpe Adria prestaje da postoji u Austriji u dosadašnjem obliku i transformiše se u državnu "lošu banku". Takođe, od danas Aleksander Piker više nije predsednik Upravnog odbora Hipo Alpe Adria grupe, ali će ostati i dalje šef holdinga za jugoistočnu Evropu.

Za zaključenje poslova oko kupovine Hipo banaka na Balkanu potrebne su još odluke organa budućih vlasnika – Adventa i EBRD-a, a i država Austrija, koja je formalni prodavac banke, mora da odobri ovaj poslovni korak. Isto tako potrebno je i odobrenje nemačke "Bajern LB", nekadašnje majka-banke Hipo Alpe Adrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track