Austrija se oprostila od predsednice parlamenta
Foto: Reuter

Odlazak Barbare Pramer

Austrija se oprostila od predsednice parlamenta

Austrija -
Ponosimo se tobom. Hvala ti za sve, naša voljena, draga i hrabra Barbara, rekao je u oproštajnom govoru predsednik Fišer

BEČ - Na platou ispred zgrade saveznog parlamenta u Beču održana je komemoracija povodom smrti predsednice parlamenta Barbare Pramer (Barbara Prammer, 60), na kojoj se okupio državni vrh Austrije, predvođen predsednikom Hajncom Fišerom (Heinz Fischer, SPÖ) i premijerom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann, SPÖ).

Prisustvovalo je i 600 počasnih gostiju iz zemlje i inostranstva, a oko 2.000 građana Beča došlo je ispred zgrade parlamenta da oda poslednju počast preminuloj predsednici parlamenta.

"Ponosimo se tobom. Hvala ti za sve, naša voljena, draga i hrabra Barbara“, rekao je u oproštajnom govoru predsednik Fišer. On je u obraćanju članovima porodice pokojne Barbare Pramer naglasio:

"Budite sigurni da će vaša Barbara u austrijskoj istoriji biti upamćena kao istaknuta ličnost naše zemlje i kao velika žena“.

Premijer Verner Fajman je naglasio da je smrću Pramerove Austrija izgubila jednu od svojih vodećih ličnosti i istinskog demokratskog lidera.

"Svi smo mi izgubili voljenu i dragu osobu“, dodao je Fajman. On je, takođe, istakao da se Pramerova uvek zalagala za toleranicu i otvorenost, te da su demokratskoj zajednici upravo potrebne ličnosti sa pricipima, ličnosti kakva je bila pokojna Barbara Pramer.

"Austrija je izgubila veliku političarku i državnicu, a Socijaldemokratska stranka jednu od svojih najvažnijih i najistaknutijih ličnosti. Draga Barbara nedostajaćeš nam“, rekao premijer Fajman.

Barbara Pramer biće sahranjena na Centralnom bečkom groblju, u krugu porodice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track