SVE ĆE DA PRETRESAJU: Mađarska pojačava kontrolu granice sa Srbijom!
Foto: Reuter

Zbog ilegalaca

SVE ĆE DA PRETRESAJU: Mađarska pojačava kontrolu granice sa Srbijom!

Austrija -
Kopneni put preko Makedonije i Srbije ka Madajrskoj je jedna od glavnih ruta bandi koje prebacuju ilegalce. Ta ruta treba da bude bolje nadzirana, kaže austrijska ministarka Mikl-Lajtner

BEČ - Austrija i Mađarska pokrenule su inicijativu za bolji nadzor spoljnih granica EU, posebno one prema Srbiji, jer je to jedna od glavnih ruta za prebacivanje ilegalaca, istakla je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner (Johanna Mikl-Leitner).

Trenutno, oko 100 izbeglica dnevno uhvate u Austriji, u većini slučaja su to lica iz Sirije i Iraka koja beže od terora Islamske države (ISIL), prenosi bečki dnevnik "Esterajh".

Austrija i Mađarska, kako bi stale na put bandama koje organizovano prebacuju ilegalce pokrenule su inicijativu u EU za pojačani i bolji nadzor glavne rute koja se koristi za prebacivanje azilanata kopnenim putem.

"Pored mora, kopneni put preko Makedonije i Srbije ka Madajrskoj je jedna od glavnih ruta bandi koje prebacuju ilegalce. Ta ruta treba biti bolje nadzirana“, zatražila je Mikl-Lajtner u izjavi za "Esterajh".

Konkretno bi Fronteks, agencija Evropske unije za bezbednost spoljne granice, trebalo da pokrene operaciju na spoljnoj granici EU između Mađarske i Srbije, kako bi se sprečio ilegalan prelazake. U pismu koje će Budimpešta uputiti, a koje podržava Austrija, zahteva se dodatno osoblje i tehnička oprema radi detaljne kontrole putnika i vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track