ULOG: Austrija  za Nemoguću misiju 5 dala 500.000 evra!
Foto: Printscreen Osterreich

Producenti i režiseri besni

ULOG: Austrija za Nemoguću misiju 5 dala 500.000 evra!

Austrija -
Odluku Republičkog ministarstva privrede da za snimanje holivudskog filma da pola miliona evra austrijske filmadžije dočekale na nož jer smatraju se ovakvim stavom republike, umanjuje značaj domaćih filmova

BEČ - Radnici austrijske filmske industrije nisu baš oduševljeni snimanjem holivudskog filma „Nemoguća misija 5“ u Beču iako se Bečka filmska komisija (Vienna Film Commission) diči dovođenjem holivudske ekipe u austrijsku prestonicu.

Oni kritikuju Republičko ministarstvo privrede koje je za ovo ostvarenje odvojilo 500.000 evra na ime investicija. Austrijske filmadžije ističu da da se ovakvim potezom i stavom republike, umanjuje značaj domaćih filmova.

Iako je državna subvencija uslovljena time da domaći filmski radnici dobiju šansu da rade na projektu, a boravak filmske ekipe u Beču, na čelu sa glumcem Tomom Kruzom, donosi gradu donosi gotovo četiri miliona evra, producent i režiser Peter Kern, izjavio je nacionalnoj televiziji ORF da "Austrija kao mala zemlja, ne treba da daje novac Holivudu, bez obzira na sve".

Snimanje noćnih scena u Beču
Snimanje noćnih scena u Beču

„Film je umetnost. Ljudi činjenicu da je država pola miliona evra uložila u snimanje holivudskog filma pravdaju činjenicom da će nam se to višestruko vratiti. To je glupost, umetnost se ne može banalizovati i spuštati na nivo trgovine“, kritikuje Kern.

Rediteljima i producentima smeta pre svega to što male producentske kuće prolaze kroz sito i rešeto kako bi dobile dozvolu i novac za snimanje, a holivudskim producentima se bez zadrške izlazi u susret.

„Oni su bez ikakvih problema za potrebe filma „Nemoguća misija 5“ dobili dozvolu da snimaju u mreži bečkih podzemnih železnica. Našim članovima se često pravi pakao od života kada požele da snime scenu na nekoj lokalnoj autobuskoj stanici. To za nas znači da država austrijsku produkciju smatra beznačajnom, ili bar manje vrednom od holivudske“, izjavila je Marija Ana Kolman (Maria Anna Kollmann) iz Saveza austrijskih filmskih radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track