Austrija želi da ukine poseban status saudijskom Abdulah centru

DALI PA SE POKAJALI

Austrija želi da ukine poseban status saudijskom Abdulah centru

Austrija -
Bivši ministra spoljnih poslova Mihaela Špindelegera insistirao da Abdulah centar za dijalog dobije pravne privilegije. Austrijska policija ne sme ni da kroči u prostorije ovog centra

BEČ - Izjave, kojima je bivša austrijska ministarka pravde iz redova Narodne partije, Klaudija Bandion-Ortner (Claudia Bandion-Ortner, ÖVP), pokušala da ublaži zakone Saudijske Arabije vezane za pogubljenja i striktne odredbe oblačenja žena u ovoj državi, mogle bi da imaju ozbiljne posledice za saudijski „Abdulah – Centar za dijalog“, koji se nalazi u Beču.

Premijer Austrije Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) je već pokrenuo istragu usmerenu protiv „Abdulah centra“, koja bi mogla da dovede do ukidanja posebnog statusa, kojeg ovaj centar trenutno ima. Naime, na insistiranje tadašnjeg ministra spoljnih poslova Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger, ÖVP), Fajman je ovom cetru dodelio poseban status.

Muđutim, isto tako Fajman sad može taj status i da ukine. Prema tadašnjem ugovoru ovaj cetar je dobio pravne privilegije. Saradnici imaju pravni i poreski imunitet, a austrijska policija ni u kom slučaju ne sme da kroči u prostorije ovog centra. Alev Korun, predsednica stranke zelenih, koja od 2010. godine redovno prati rad ovog centra, podržava premijera Fajmana u njegoj odluci da se sporazum između Austrije i Abdulah centra još jednom preispita, te naglašava da jednostrani pravni raskid ovog ugovora ne bi trebao da predstavlja problem.

Prema njenim rečima, Saudijci nisu verodostojni nosioci dijaloga, kako to oni rado predstavljaju. Iz kancelarije premijera je sopšteno da će ministarstvo spoljnih poslova proveriti oba ugovora, dok bi konačnu odluku morala doneti Nacionalna skupština. Ministar spoljnih poslova Sebastian Kurc (Sebestanian Kurz, ÖVP) se već jasno distancirao od Abdulah centra, i izjavio „da nije oduševljen posebnim statusom koji uživa ovaj centar“.

Odluku, o dodeli posebnog statusa Abdulah cetru, u Nacionalnoj skupštini donele vladajuće partije, socijaldemokratska (SPÖ) i narodna stranka (ÖVP), uprkos kritici opozicije. Većina aktivnosti Abdulah centra je dobro skrivena i nedostupna za medije. Jedan od onih koji imaju uvid u rad ovog centra je i Vatikan. Katoličkoj crkvi je međutim u interesu da ovaj centar opstane.

Ove činjenice, kao i ekonomski profit su glavni razlozi zašto je tadašnji ministar spoljnih poslova Špineleger, na inicijativu Saudijske Arabije, insistirao na sprovođenju ugovora. Tokom odgovaranja na pitanja u austrijskom parlamentu, Špindeleger je tada izjavio da Saudijska Arabija za Austriju predstavlja najbitnijeg trgovinskog partnera na Bliskom Istoku, te da je broj saudijskih turista u velikoj ekspanziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track