ZA POŠTENU KUPOVINU: Austrijanci kupuju sve više fertrejd proizvoda

POSTAJE TREND

ZA POŠTENU KUPOVINU: Austrijanci kupuju sve više fertrejd proizvoda

Austrija -
Najviše se kupuje voće, a slede kafa i čaj, cveće, bezalkoholna pića, slatkiši i razne grickalice. U Austriji već 970 proizvoda ima fertrejd simbol na pakovanju

BEČ - Austrijanci kupuju sve više proizvoda sa međunarodno poznatim simbolom "fertrejd" (Fairtrade - poštena kupovina). Ovako označena roba garantuje da poljoprivrednici koji proizvode sirovinu za ove proizvode (kafa, kakao, čaj, voće, povrće, cveće, pamuk) nisu izrabljivani, bilo od globalnih korporacija ili lokalnih mafijaša i mešetara.

U prvoj polovini ove godine promet proizvoda sa fertrejd simbolom u Austriji porastao je za 11 odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine i dostigao 69,9 miliona evra. Ovim se nastavlja trend iz 2013. godine, kada je promet ovom robom porastao za više od 20 odsto u odnosu na 2012. Najveći ovogodišnji rast potražnje za fertrejd proizvodima je za kafom (+18 odsto), slatkišima (+25 odsto) i pamučnom odećom (+55 odsto).

Ako se posmatraju udeli pojedinih fertrejd proizvoda u ukupnom prometu, najviše se kupuje voće, a slede kafa i čaj, cveće, bezalkoholna pića, slatkiši i razne grickalice. U Austriji već 970 proizvoda ima fertrejd simbol na pakovanju, a njima trguje 106 preduzeća.

U svetu radi više od 1.200 fertrejd zadruga, kojima pripadaju i brojne plantaže
U svetu radi više od 1.200 fertrejd zadruga, kojima pripadaju i brojne plantaže

Udruženje Fertrejd Austrija ne trguje ovom robom, ono samo izdaje certifikate. Udruženje ima 25 članskih organizacija i veći broj državnih, crkvenih i privatnih sponzora. Većinom se finansira iz licenci za fertrejd znak. Širom sveta, njegovog manje razvijenog dela, po "fer standardima", radi više od 1.200 zadruga sitnih poljoprivrednika, plantaža i cvećarskih farmi.

Ispunjavanje standarda nadgleda posebna organizacija Flo­-Cert. Poljoprivrednici koji su u ovom sistemu sigurni su da će im proizvodnja biti finansirana i žetva otkupljena po dogovorenim cenama. Istovremeno, kupci mogu biti sigurni da su ovi proizvodi pošteno plaćeni, da u njihovoj proizvodnji nije bilo eksploatacije dečijeg rada i da nisu uzgajani iz genetski modifikovanog semena.

Fertrejd simbol garantuje i poštovanje propisa o zaštiti na radu, a osigurava i transparentnost novčanih i robnih tokova. Iz prometa fertrejd robe, u proj polovini ove godine, iz Austrije je otišlo 14,5 miliona evra fertrejd proizvođačima iz Afrike, Azije i Južne Amerike.

Predsednik Fišer pije fertrejd kafu

Kabinet predsednika Рepublike Austrije i predsednik Hajnc Fišer (Heinz Fischer) lično podržavaju fertrejd sistem. Neke sorte kafe koje gostima nudi predsednik Austrije tradicionalno su sa znakom fertrejd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track