ČUVAJU RADNA MESTA: Firme pogođene ruskim embargom skraćuju radno vreme!
Foto: Reuters

Mere austrijske vlade

ČUVAJU RADNA MESTA: Firme pogođene ruskim embargom skraćuju radno vreme!

Austrija -
Time želimo da smekšamo posledice trgovinske krize sa Rusijom i pogođena preduzeća ciljano podržimo. Paket mera treba da osigura radna mesta u Austriji i u teškom međunarodnom okruženju otvori nove šanse, naglasio je vicekancelar Miterlener

BEČ - Austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) saopštio je da je danas, na sastanku sa socijalnim partnerima, vlada dogovorila paket mera podrške za preduzeća pogođena ruskim embargom na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

Jedna od glavnih defanzivnih mera, koja se pokazala dobrom po izbijanju globalne finansijske krize 2008, je skraćeno radno vreme (Kurzarbeit). U ovom modelu radnici rade manji broj sati dnevno ili nedeljno i dobijaju manju platu. Za ostatak vremena dobijaju odgovarajući deo nadoknade za nezaposlene.

"Time želimo da smekšamo posledice trgovinske krize sa Rusijom i pogođena preduzeća ciljano podržimo. Paket mera treba da osigura radna mesta u Austriji i u teškom međunarodnom okruženju otvori nove šanse“, naglasio je Miterlener.

Ako preostalo, slobodno radno vreme radnika preduzeće i radnici koriste za doobrazovanje, onda se nadoknada Zavoda za zapošljavanje za nezaposlenost uvećava za još 15 odsto.

Rajnhold Miterlener
Rajnhold Miterlener

Ovo je privremena mera koja može da traje do šest meseci. Ona je ipak isplativija, i za državu i za preduzeća i za radnike, nego da ti radnici budu otpušteni. Čim prestane krizna situacija, radnici se vraćaju na puno radno vreme, preduzeća ne moraju nanovo da ih traže na tržištu rada, a državi je ova mera jeftinija nego da plaća punu nadoknadu za nezaposlene radnike.

Skraćeno radno vreme je bila jedna od značajnijih mera koje su očuvale austrijsku privredu krajem prošle decenije i omogućile joj relativno bezbolno preživljavanje krize nego što je to bio slučaj u mnogim drugim državama.

Austrija vlada planira i ofanzivne mere. Pošto austrijska privreda, zbog ograničenja u trgovini sa Rusijom mora da traži nova tržišta, planiran je ofanzivan izlazak na druga tržišta, podržan sa 2,5 miliona evra, kako bi se omogućio dodatni izvozi, najavio je Miterlener.

Tim će se podržati preduzeća koja planiraju tržišnu budućnosti u Aziji, kao i južnoj i severnoj Americi.

Deo dogovorenih mera je i proširenje instrumenata bankarskih garancija za podsticaj Privrednog servisa Austrije, za šta su ciljna grupa ekonomski zdrava preduzeća koja su pretrpela posledice zbog ruskog embarga. Raspoloživa sredstva za garancije iznose 100 miliona evra, a u slučaju potrebe moguće je da budu povećana.

Miterlener je dodao da sankcije nisu osnovni problem, već dugoročni poremećaj u ekonomskoj saradnji. Rusija je prošle godine bila deseto najveće izvozno tržište Austrije čijih je 1.200 preduzeća izvozilo robe za 3,5 miliona evra.

Prema podacima Privredne komore oko 55.000 radnih mesta direktno ili indirektno je vezano za trgovinu sa Rusijom koja je uvela embargo na EU poljoprivredne proizvode kao odgovor na sankcije Zapada zbog ukrajinske krize.

(M. Ilić/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track