RIGOROZNE MERE: Ovako će se Austrija boriti protiv islamskog ekstremizma!
Foto: Kurir Štampano

Oštrije kazne

RIGOROZNE MERE: Ovako će se Austrija boriti protiv islamskog ekstremizma!

Austrija -
Po novom zakonu, simboli terorističkih organizacija, kao što su Islamska država (IS) ili Al Kaida, biće tretirani kao nacistički kukasti krst svastika, za čije isticanje se u Austriji izriču i zatvorske kazne

BEČ - Austrijska Narodna partija (ÖVP), koalicioni partner socijaldemokrata u saveznoj vladi, predložila je danas paket mera protiv muslimanskog ekstremizma i delovanja terorističkih organizacija poput "Islamske države" (IS).

O merama su na konferenciji za štampu govorili vicekancelar i šef narodnjaka Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner), ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl­-Lajtner (Johanna Mikl-­Leitner) i ministar pravde Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter).

Jedna od prvih mera je pooštravanje zakona po kojem maloletnici ne mogu da putuju van EU bez dozvole roditelja. Podsetimo, sve veći broj mladih u Austriji potpada pod uticaj ekstremista i odlazi u "sveti rat" u Siriju i Irak. Jedan od poslednjih primera je pokušaj dve učenice iz Beča da pobegnu u Siriju, koji je srećom, osujećen. Prethodno su dve devojke poreklom iz BiH otišle u Siriju i pridružile se džihadistima.

Zabraniće se i nošenje simbola terorističkih organizacija, na zastavama, garderobi, kao i njihovo isticanje na društvenim mrežama. Po novom zakonu, simboli terorističkih organizacija, kao što su Islamska država (IS) ili Al Kaida biće tretirani kao nacistički kukasti krst svastika, za čije isticanje se u Austriji izriču zatvorske kazne.

Ograničiće se govor mržnje, čak i pred malim grupama ljudi, što se pre svega odnosi na propagiranje ekstremističkih stavova u pojedinim bečkim džamijama. Raspirivanje mržnje će se ubuduće krivično goniti ako se mržnja širi i pred samo desetak ljudi. Do sada je, u manjim grupama ljudi, vladala veća sloboda govora. Širenje mržnje je krivično gonjeno samo ako se to činilo u javnosti, što je u sudskoj praksi značilo pred barem 150 osoba.

Štaviše, državni organi će možda opet zatražiti i pristup svim podacima o telefonskim razgovorima ielektronskoj pošti stanovništva.

Austrijski ministar pravde Brandšteter kaže da će država možda ponovo morati da uvede "rezervno čuvanje telekomunikacionih podataka“, registar ličnih podataka svih telefonskih poziva, elektronske pošte, kontakata preko socijalnih mreža i svih ostalih digitalno-­telekomunikacionih veza u poslednjih šest meseci ili duže.

Tako bi, u slučaju sumnje na potencijalno krivično delo, policija mogla tačno da sazna, na primer, ko je, sa kog telefona, koliko dugo sa kim razgovarao, i sa koje lokacije. On je ponovio da nije reč o prisluškivanju svih građana, već o skladištenju podataka o tome kada su, gde i sa kim komunicirali.

Po predlogu narodnjaka, Austrija će iz svog državljanstva moći da izbriše sva ona lica koja su se pridružila paravojnim organizacijama, a imaju dvojno državljanstvo. Međutim, ovakvih ljudi je malo, jer Austrija, po pravilu, ne dozvoljava dvostruko državljanstvo, osim sa Švajcarskom. U javnosti je u poslednje vreme bilo mnogo apela da se državljanstvo oduzme svim radikalnim islamistima u državi. Međutim, po međunarodnom pravu, nije moguće oduzeti državljanstvo onom licu koje ima samo jedno državljanstvo.

Neki socijaldemokratski ministri su već detaljno informisani o predlozima narodnjaka. Iz redova SPÖ­ se već čuju pozitivni komentari.

"Borba protiv ekstremizma je zajednički vladin cilj i zato je pozdrava vredna svaka mera koja doprinese da mu se stavi reza“, izjavio je austrijski ministar odbrane Gerlad Klug (SPÖ).

Ako se socijaldemokrate slože sa predlozima, pravni eksperti će proveriti predloge i precizno formulisati predloge novih zakonskih rešenja, posle čega predlozi idu na usvajanje u Savezni parlament u kojem SPÖ i ÖVP imaju većinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track