AUSTRIJSKI PARLAMENT: Nema razloga za strah, odlično smo obezbeđeni!
Foto: Reuter

Posle terorističkog napada u Otavi

AUSTRIJSKI PARLAMENT: Nema razloga za strah, odlično smo obezbeđeni!

Austrija -
Ne postoji razlog za paniku, ali su bezbednosne ustanove u pripravnosti, ističu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, dodajući da se bezbednosno stanje svakodnevno analizira

BEČ - Austrija, nakon pucanjave u kanadskoj skupštini, nije pooštrila mere bezbednosti u svom parlamentu, ali su bezbedonosne službe u pripravnosti.

"Ne postoji razlog za paniku, ali su bezbednosne ustanove u pripravnosti", ističu u Ministarstvu unutrašnjih poslova dodajući da se bezbednosno stanje svakodnevno analizira.

Zamenik direktora parlamenta Aleksis Vintoniak (Alexis Wintoniak) rekao je da ne postoje naznake da bi se nešto poput Kanade moglo dogoditi u Austriji.

On je dnevniku Kurir objasnio da postoji bezbednosni koncept koji se redovno analizira.

"Imamo odeljenje za bezbednost, koje sarađuje sa kolegama iz policije izvan i unutar zgrade", rekao je Vintoniak ne želeći da govori o broju nadležnih ljudi.

Kurir je došao do podatka da izvan parlamenta u patroli postoji pet policajaca, kao i da je tri u pripravnosti. Ko želi da uđe u parlament, a ne poseduje stalnu legitimaciju, prolazi kontrole. On mora proći detektore metala, a torbe se provlače kroz rendgen.

Predmeti koji mogu predstavljati opasnost moraju biti predati na garedorbi, a u njih spadaju kišobrani, noževi, čak i propagandni materijal.

Poslanici, koji u zdanje parlamenta mogu ući i na sporedne ulaze moraju imati legitimaciju sa biometrijskim podacima.

Sve te kontrole uvedene su tek početkom 2000-tih, nakon što je jedno psihički poremećena osoba upala u skupštinu sa plastičnim pištoljem dospevši čak do govorničkog pulta.

Inače u parlament, kada se održavaju sednice, ne ulazi samo 183 poslanika, i njihovi saradnici, već i novinari i građani koji žele da prisustvuju sednicama. Takođe postoje i obilasci zgrade za turiste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track