BAKSANT: Privredni savez ima sumnjivo shvatanje demokratije!
Foto: SPÖ

POLEMIKA U AUSTRIJI OKO RADA NEDELJOM

BAKSANT: Privredni savez ima sumnjivo shvatanje demokratije!

Austrija -
Onaj ko ne uvažava ničije mišljenje osim sopstvenog ne odgovara evropskim demokratskim standardima”, poručio direktor SWV Peko Baksant, predsedniku Privrednog saveza Valteru Ruku

BEČ - Direktor Socijaldemokratskog privrednog udruženja Beča (SWV), Peko Baksant (Peko Baxant, SPÖ) uputio je oštru kritiku na račun predsednika Privrednog saveza Narodnjačke partije (Wirtschaftsbund)i predsednika Bečke privredne komore, Valtera Ruka (Walter Ruck, ÖVP) zbog njegovih nedavnih izjava.

Naime, nakon što su objavljeni rezultati kratkog, dvodnevnog istraživanja, koje je Socijaldemokratsko privredno udruženje sprovelo među trgovcima, a koji su jasno pokazali da je 65,1 posto ispitanih protiv rada nedeljom, Ruk je izjavio da su u anketi učestvovali “samo prijatelji onih koji rade u SWV-u ”.

“Kada predsednik Bečke privredne komore u intervjuu nacionalnoj televiziji bezobrazno izjavi da jsu 639 bečkih privrednika "naši prijatelji”, mislim da je sumljiv osećaj za demokratiju Privrednog saveza, koji očigledno počiva na principu selektivne percepcije”, izjavio je Baksant.

Sumnja u validnost ankete... Valter Ruk predsednik Bečke privredne komore
Sumnja u validnost ankete... Valter Ruk predsednik Bečke privredne komore

On je iskoristio priliku da ukaže na enormne razlike između SWV-a i Privrednog saveza: dok Socijaldemokrate traže direktan kontakt sa bečkim privrednicima, Privredni savez uređuje kol centar u Lincu.

“Naše kratko istraživanje sprovedeno je uz pomoć dobrovoljnih funkcionera, koji su išli u posetu privrednicima, kako bi porazgovarali sa njima, a zainteresovani su, osim toga, mogli da odgovore i putem interneta”, objasnio je Baksant. “Ponosni smo što 639 samostalnih privatnika možemo nazvati svojim novim prijateljima”, dodao je Baksant i zahvalio se Privrednom savezu.

On je objasnio da je neophodno poštovati civilni rad i demokratske osnove drugih, čak i kada rezultati ispitivanje ne odgovaraju sopstvenim željama.

“Jer rad onoga ko ne uvažava ničije mišljenje osim sopstvenog ne odgovara evropskim demokratskim standardima”, dodao je Baksant.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track