PROTIV TERORIZMA: Balkanska islamska konferencija osudila ideologiju nasilja!
Foto: Beta Ap

SKUP U BEČU

PROTIV TERORIZMA: Balkanska islamska konferencija osudila ideologiju nasilja!

Austrija -
Terorizmom i valdavinom nasilja nanosi se šteta ugledu islama, što ima dramatične posledice po muslimane jedan je od zaključaka konferencije islamskih verskih vođa na Balkanu

BEČ - Konferencija islamskih verskih vođa sa Balkana, koja je održana u Beču, najoštrije je osudila ekstremističku ideologiju nasilja i terorizam.S tim u vezi su, u završnoj deklaraciji, posebno imenovane "Islamska država", "Boko Haram" i slične terorističke grupacije.

Njihovo kršenje ljudskih prava ne može se ničim opravdati, istakli su učesnici skupa, te je neophodno zloupotrebu verskih pojmova i učenja odbaciti, i kao na takve ukazivati. Učesnici su se složili da nije dovoljno samo osuđivati zločine, već je neophodno i aktivno delovanje.

U završnoj deklaraciji skupa koji je organizovana Islamska verska zajednica u Austriji, ističe se da bi muslimani trebalo da svojim delovanjem budu prepoznati kao pozitivni akteri u zajedničkim naporima da se obezbedi miran suživot. Istovremeno se odbacuje uopštena sumnja, kao i tendencije da se muslimanima pripusuju zločine sa kojima nemaju veze.

U vezi sa organizacijom "Islamska država", naglašava se da, terorizmom i valdavinom nasilja, ona nanosi štetu ugledu islama, što ima dramatične posledice po muslimane. Zatražen je katalog mera koji bi uključio muslimane u preventivni rad. Isto tako se konstatuje da je za izgradnju poverenja neophodan i međumuslimanski dijalog.

Kao dalja tačka u zaključku se navodi potreba saradnje sa islamskim zajednicama na Balkanu, koje imaju iskustva sa "pluralnim identitetom". Posebnosti Balkana su od koristi za evropski islam - postojanje autohtonih muslimana, iskustva u vremenima miroljubivog suživota, umereni islam sa orijentacijom na duh islama, navedeno je u zaključcima.

Skupu u Beču su prisustvovali muftije iz Srbije, kao i visoki predstavnici islamskih zajednica Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske i Nemačke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja