BEČ DEMANTUJE: Nismo plaćali teroristima otkup za otete Austrijance!

Ministarstvo spoljnih poslova

BEČ DEMANTUJE: Nismo plaćali teroristima otkup za otete Austrijance!

Austrija -
Austrija je, prema "Njujork tajmsu", samo 2008. za oslobađanje dva svoja oteta državljana platila dva miliona evra Al kaidi

BEČ - Austrija negira nedavno pisanje "Njujork tajmsa" da je za oslobađanje talaca, državljana ove zemlje, plaćala otmičarima.

Američki dnevnik objavio je da su evropske zemlje milionskim svotama finansirale terorističke organizacije. Otmice Evropljana i novac dobijen u međuvremenu za njihovo oslobađanje gotovo u potpunosti finansira operacije terorističkih organizacija širom sveta, tvrdi "Njujork tajms".

Austrija, prema "Njujork tajmsu", je samo 2008. za oslobađanje dva oteta austrijska državljana platila dva miliona evra Al kaidi. Oteti turisti iz Salcburga bili su taoci "Al kaide islamskog Magreba" i držani su u Maliju.

"Njujork tajms" se s tim u vezi poziva na izjave malijskog poslanika Ibrahima Ag Asaleha, koji je učestvovao u pregovorima za oslobađanje talaca, ali Ministarstvo spoljnih poslova Austrije negira da je platilo za njihovo oslobađanje.

"Vlada je u više navrata isticala da neće popustiti i prihvatiti ucene. Austrija nije i nikada neće platiti za oslobađanje taoca", naglasio je portparol Ministarstva Martin Vajs u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

On je dodao da ako se popusti to otvara samo jedno novo tržište teroristima. Istraga "Kurira" pokazala je da je za oslobađanje talaca pronađeno tada "austrijsko rešenje". Par je nakon osam meseci potpuno oslobodnjen tako što je austrijska vlada zamolila predsednika Malija da bude posrednik u tom slučaju. On je naveo lokalne vođe plemena da izvrše pritisak na otmičare, koji su potom popustili.

Mali je, inače, poslednjih godina dobijao redovno pomoć u novcu od Austrije, a i predsednik te zemlje pozvan je u zvaničnu posetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track