PO KRATKOM POSTUPKU: Rusi za četvrtinu smanjili isporuku gasa Austriji!

Moskva zavrće ventil

PO KRATKOM POSTUPKU: Rusi za četvrtinu smanjili isporuku gasa Austriji!

Austrija -
Gazprom je sve do sada obrazlagao zašto dolazi do dnevnih oscilacija, međutim, za drastično smanjenje poslednjih dana još nije stiglo nikakvo obaveštenje, kaže prvi čovek austrijskog E-Kontrola

BEČ - Iz Rusije u Austriju stiže čak 25 odsto gasa manje nego što je to ugovorom predviđeno, potvrdio je danas Martin Graf, predsednik podslovodnog odbora austrijskog E­-Kontrola, regulativnog državnog organa koji nadzire energetsko stanje u Austriji.

"Oscilacije u dnevnim isporukama su uobičajene, ali ne ovolike. Uobičajene oscilacije do sada su iznosil desetak odsto, skoro nikad nisu prelazile 15 odsto, izjavio je Graf.

Prvi čovek E­-Kontrola dodaje da je Gazprom sve do sada davao objašnjenja zašto dolazi do dnevnih oscilacija, međutim, za drastično smanjenje poslednjih dana još nije stiglo nikakvo objašnjenje.

"Razlog za smanjenu isporuku ne mora biti politički. Moguće je da se upravo pune ruske rezervoari", kaže Graf, koji je to isti izjavio i pre 15-dana kada je počela smanjena isporuka gasa Austriji.

Ipak, u E­-Kontrolu ne isključuju mogućnost nastanka problema u snabdevanju gasom ako Rusi još jače zavrnu ventile prema Austriji. U tom slučaju, ozbiljni energetski problemi mogu trajati i mesecima. Austriji pripada oko 30 odsto uvezenog gasa, ostalo se izvozi, pri čemu i od izvoznog dela Austrija ima pravo da sebi usmeri određeni procenat gasa.

U slučaju većih poteškoća sa isporukama ruskog gasa, najveći problem u Austriji bi imale elektrane i industrija. Oni su kupci 75 odsto ruskog gasa, dok preostalih 25 odsto ide srednje velikim i malim preduzećima, kao i za potrebe domaćinstava.

Uprkos znatno smanjenim isporukama gasa od ruskog Gazproma, Austrija nije trenutno energetski ugrožena, kaže Graf:

"Rezervoari za gas su 99 odsto puni, a i potrošnja je manja zbog aktuelne vremenske situacije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track