Bivši član EP Ernst Štraser će zbog primanja mita robijati tri godine!
Foto: Krone.at

Presuda Vrhovnog suda Austrije

Bivši član EP Ernst Štraser će zbog primanja mita robijati tri godine!

Austrija -
Nekadašnji političar Narodnjačke partije Austrije osuđen je u Beču na tri godine zatvora zbog korupcije i uzimanja mita s ciljem lobiranja u Evropskom parlamentu

BEČ - Bivši član Evropskog parlamenta Ernst Štraser i bivši političar Narodnjačke partije Austrije (ÖVP) osuđen je danas pred sudom u Beču na tri godine zatvora zbog uzimanja mita s ciljem lobiranja u EP, javili su austrijski mediji.

Ovo je presuda Vrhovnog suda u ponovljenom suđenju Štraseru koji je prvobitno na suđenju prošle godine osuđen na četiri godine. Viši sud Austrije je tu presudu poništio u novembru prošle godine i naložio novo suđenje, uz obrazloženje da nije jasno da je Štraser tražio novac da bi uticao na donošenje određenih zakona.

Štraser je "upao u zamku" novinara britanskog lista "Sandej tajms" koji su se predstavili kao lobisti i ponudili mu 100.000 evra godišnje da predloži određene amandmane na evropski zakon, a sve to su i snimili. Austrijski listovi navode da je Štraserov advokat odmah uložio žalbu i na ovu presudu.

Štraser je sve vreme tvrdio da nije kriv i da nije ni nameravao, niti pokušavao da utiče na zakone u EP. On, takođe, tvrdi da je samo hteo da "sazna nešto više o tim novinarima" koji su mu se učinili "sumnjivi". Štraser je zbog ovog skandala podneo ostavku 2011. godine.

Ekart Rac (Eckart Racz), predsednik Vrhovnog suda Austrije, rekao je da ovo treba da bude primer primer borbe protiv korupcije.

"EU poslanik, koji je korumpiran, je zlo koje unosi nemir i dovodi u pitanje čitav sistem funkcionisanja Evropske Unije" rekao je u oči Štraseru sudija Rec.

Vrhovni sud nije odbacio mogućnost da Štraser dobije elektronsku nanogicu, ali tek posle šest meseci provedenih u kazneno­popravnoj ustanovi. Posle pola godine u zatvoru, uprava zatvora će odlučiti da li će osuđeniku omogućiti kućni pritvor sa nanogicom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track