BOJE SE VIRUSA: Štajerska neće bečku krv!

Crveni krst oprezan

BOJE SE VIRUSA: Štajerska neće bečku krv!

Austrija -
Kako u Štajerskoj ne sme uzimati krvi od davalaca koji su nedadvno boravili u Beču jer ne mogu da iskontrolišu da li je zaražena virusom zapadnog Nila

GRAC - Nedavno su redovni davaoci krvi u Štajerskoj dobili obaveštenje od pokrajinskog Crvenog krsta u kome se mole da ne daju krv ukoliko su u poslednjih mesec dana posetili Beč. Ovaj imejl iz Crvenog krsta zbunio je veliki broj redovnih davalaca krvi u Štajerskoj.

„Nije nikakva šala. Zapravo situacija je ozbiljna, jer se početkom septembra u Beču pojavio slučaj virusa zapadnog Nila, zbog čega smo od Ministarstva zdravlja dobili instrukcije da nijedna osoba, koja je u poslednjih 28 dana boravila u Beču, ne sme da daje krv“, objasnio je Kristijan Štajnšerer, rukovodilac Štajerske službe za dobrovoljno davanje krvi.

U Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu se svaki uzorak mora podvrgnuti testu, koji pokazuje da li je krv zaražena ili ne, pa zato u ovim pokrajinama nije dolazilo do ograničavanja potencijalnih davalaca. U Štajerskoj ovaj test nije uveden pa je postojala opasnost da krv bude uzeta i od zaraženog davaoca.

„Na ovaj način gubimo mnogo potencijalnih davalaca. Najbolje bi bilo kada bi se ovi testovi uveli na nivou čitave republike“, dodao je Štajnšerer.

Podsećamo, virus zapadnog Nila prenose komarci, a bolest se manifestuje simptomima sličnim gripu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track