BUDITE NA OPREZU: Opasnost od terorističkih napada je sve veća!
Foto: Gugerell / Wikimedia Commons

Upozorenje Ministrastva spoljnih poslova Austrije

BUDITE NA OPREZU: Opasnost od terorističkih napada je sve veća!

Austrija -
Stepen opasnosti od terorizma različit je od zemlje do zemlje, a rizik od napada postoji posebno u zemljama i regionima, gde su teorističke organizacije već bile aktivne upozorava MSP

BEČ - Ministarstvo spoljnih poslova Austrije upozorilo je svoje građane da u svetu „ postoji povećana opasnost terorističkih napada i otmica“. Grđani koji putuju u inostranstvo se pozivaju da vode računa o bezbednosti i da se pridržaaju svih bezbednosnih mera.

Na sajtu se navodi da su potencijale mete "mesta sa simboličkim karakterom, kao što su vladine i upravne zgrade, prometna infrastruktura (posebno aerodromi, železnica, lađe), privredni i turistički centri, hoteli, pijace, mesta verskihokupljanja, kao i druga mesta na kojima se nalaze mnogi ljudi".

Stepen opasnosti od terorizma, kako se navodi na sajtu, je različit od zemlje do zemlje, a povećana opasnost od napada postoji posebno u zemljama i regionima, gde su teorističke organizacije već bile aktivne, gde teroristi raspolažu sa podrškom lokalnog stanovništva, ili gde se napadi, zbog nedostatka efikasnosti bezbednosnih mera, mogu biti lako sprovedeni.

Reč je o prvom redu, o riziku u arapskim i drugim većinom islamskim zemljama. Austrijskim državljanima u Siriji se preporučuje da „što pre napuste zemlju“, kao i da, „u slučaju nevolje, diplomatsko­konzularna pomoć ili ne može da se pruži ili je moguća samo u ograničenom obimu“.

Ministarstvo preporučuje putnicima da vode računa o bezbednosti i da se pre i za vreme putovanja informišu o stanju u zemlji u koju putuju, da prate lokalne medije i prijave sumnjive situacije lokalnoj policiji.rana“, te se stalno informisati o stanju na lokalnim putevima.

U Srbiji rizično zbog Parade ponosa

Austrijsko ministarstvo pozabavilo se i situacijom u Srbiji. Naglašava se da nema rizika od terorizma, ali se u upozorava da se "danas (28. septembar), održava Parade ponosa. Skreće se pažnja da u centru Beograda mogu očekivati otežan saobraćaj, jer će mnoge ulice biti zatvorene i pod kontrolom policije“ Upozoravaju se građani da u područjima Srbije koja su bila katastrofalno poplavljena, „ne treba piti česmovaču, jer je možda kontaminirana“, te se stalno informisati o stanju na lokalnim putevima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track