BUMERANG: Rusi zaobilaze Austriju, trgovci i hotelijeri u panici!
Foto: Vienna.hr

Zbog sankcija opao promet

BUMERANG: Rusi zaobilaze Austriju, trgovci i hotelijeri u panici!

Austrija -
U prvih šest meseci zabeleženo 12 odsto manje noćenja Rusa u Beču, a u Salcburgu čak 35,2 odsto što su osetili i tgovci, a naročito prodavci zlata, nakita i satova

BEČ - Zbog krize u Ukrajini i sankcija Rusiji, u Austriji su tokom ove turističke sezone izostali ruski turisti, što se odražava na prihod turističkih objekata i trgovine.

U takozvanoj „četvrti zlata“ na prvi pogled se ne primećuje nikakva razlika – ulice su pune turista ,ali je mali broj njih iz Rusije, a izostanak ove grupe, koja je poznata po kupovnoj moći, trgovini zadaje brigu. Ruski turisti predstavljaju glavni izvor prihoda zlatara u „četvrti zlata“, a većina luksuznih prodavnica čak je zaposlila radnike koji govore ruski.

Prema podacima „Global Blu“, preduzeća koje se bavi povraćajem poreza na dodatnu vrednost, obrt ruskih turista u prvoj polovini godine opao je 16,8 odsto u Beču, a u Austriji 17,4 procenata. Takođe se beleži pad obrta od 15,7 odsto u oblasti prodaje nakita i satova. Trgovce malo teši što je došlo do porasta turista iz Kine, koji su po broju noćenja na 12. mestu, ali su drugi na listi turista koji ostavljaju najviše novca prilikom kupovine, u proseku 990 evra.

Pored Beča situacija je dramatična za turističke radnike u Salcburgu, gde su ruski turisti proteklih šest meseci potrošili za trećinu manje novca nego ranije. I u Cel am Zeu, koji je poznat kao omiljeno skijalište i šoping mesto za takozvane luksuz turiste situacija je, takođe, veoma loša.

„Od pravoslavnog Božića gotovo da ne viđamo Ruse. To se jasno oseća po obrtu“, ističe šefica prodavnice „Bogner“ Gabrijele Tručer. Isto tako i hoteli osećaju pad ruskih turista. Tako je u prvih šest meseci zabeleženo 12 odsto manje noćenja Rusa u Beču. U Salcburgu je smanjenje u maju bilo drastično, jer je zabeležen pad od 35,2 odsto noćenja ruskih turista.

Bečki turizam zabeležio je, u prvoj polovini ove godine, porast broja noćenja za šest odsto, sa oko šest miliona noćenja, ali izostanak Rusa osetili su posebno hoteli sa pet zvezdica, koji su beležili pad broja noćenja za tri odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track