CRVENI KATEGORIČNI: Bečke prodavnice ne treba da rade nedeljom!
Foto: Petra Spiola

Treba vremena i za privatni život

CRVENI KATEGORIČNI: Bečke prodavnice ne treba da rade nedeljom!

Austrija -
To je isto kao kada bi o pravilima za golf odlučivali i profesionalci iz svih drugih sportova. Pitanje rada prodavnica nedeljom ne pogađa jednako preduzetnike iz svih grana, kaže Fric Štrobl

BEČ - Oštriji tonovi čuju se pred izbore za Privrednu komoru Beča (Wirtschaftskammer Wien), koji će se održati od 23. do ­26. februara 2015. Socijaldemokratsko privredno udruženje (SWV), koje nije za to da se dozvoli da sve prodavnice rade nedeljom, oštro kritikuje najnoviju anketu po tom pitanju koju sprovodi Privredna komora Beča. Anketu su inicirali narodnjaci, čiji Privredni savez (WB) u bečkoj Privrednoj komori ima apsolutnu većinu.

Anketa treba da utvrdi da li bečki samostalni preduzetnici žele da u turističkoj zoni Beča, najužem istorijskom centru, prodavnice budu otvorene i nedeljom. Međutim, u ovoj anketi ne učestvuju samo vlasnici radnji u centru Beča, nego svi preduzetnici iz Beča, iz svih gradskih opština i iz svih privrednih grana, podseća Fric Štrobl (Fritz Strobl), predsednik SWV­, potpredsednik Privredne komore Beča i gradski odbornik i pokrajinski poslanik u bečkoj skupštini.

"To je isto kao kada bi o pravilima za golf odlučivali i profesionalci iz svih drugih sportova. Pitanje rada prodavnica nedeljom ne pogađa jednako preduzetnike iz svih grana", kaže Štrobl.

Narodnjački Privredni savez ne daje detaljnije podatke o tome kakav je stav trgovačkih i ugostiteljskih preduzetnika koji su direktno pogođeni.

"Velika većina trgovaca i njihovih zaposlenih su protiv toga da se dozvoli da prodavnice rade i nedeljom, naglašava Peko Baksant (Peko Baxant), poslovni direktor SWV i socijaldemokratski poslanik u gradskoj, odnosno pokrajinskoj skupštini Beča.

Peko Baksant
Peko Baksant

"Preduzetnici i njihovi radnici znaju da je to katastrofalno za njihov privatni život", kaže Baksant.

On ukazuje da Beč nema preku potrebu za otvarajnem prodavnica nedeljom.

"Turistički promet raste. Bečki turizam konstantno obara rekorde, prema tome, nemamo problem sa potražnjom. Istovremeno, uveren sam da je neophodno da društvo ima jedan dan odmora u nedelji, kada čovek može da uspori, da se odmori", kategoričan je Baksant.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track