BOLJE NEGO DA SE BRUKA: Sanader vratio orden Tirolu!
Foto: Fonet

Tirolskog orla šalje u domovinu

BOLJE NEGO DA SE BRUKA: Sanader vratio orden Tirolu!

Austrija -
Ivo Sanader je svojom odlukom izbegao postupak oduzimanja ordena, koji je pokrajinska vlada pokrenula sredinom juna nakon što je nekadašnji šef hrvatske vlade pravosnažno osuđen

BEČ - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odlučio je da vrati orden "Tirolskog orla" koji je dobio od austrijske pokrajine Tirol, piše lokalna štampa.

Sanader je svojom odlukom izbegao postupak oduzimanja ordena, koji je pokrajinska vlada pokrenula sredinom juna nakon što je nekadašnji šef hrvatske vlade pravosnažno osuđen. On je tu odluku pismom saopštio predsedniku pokrajine Tirol Ginteru Plateru, navodi dnevnik "Tiroler tagescajtung".

U pismu Plateru, Sanader je kazao "da je osuđen bez dokaza i uz politički pritisak, najavivši da će se žaliti Ustavnom sudu i podneti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava. Međutim, pošto ne želi da opterećuje pokrajinu Tirol ovim pravnim sporom, dobrovoljno vraća orden", naglasio je Sanader.

Sanader je orden "Tirolski orao", najviše priznanje pokrajine za strance, dobio 2004. godine. On je živeo i studirao više godina u Tirolu.

Hrvatski Vrhovni sud doneo je pravosnažnu presudu protiv bivšeg premijera Sanadera zbog ratnog profiterstva u slučaju Hipo i primanja mita od mađarskog MOL-a, smanjivši prvostepenu presudu sa 10 na 8,5 godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track