DEVET MESECI ZATVORA: Sinu nabavio bombu za dvostruko ubistvo!

Ubistvo u Otakringu

DEVET MESECI ZATVORA: Sinu nabavio bombu za dvostruko ubistvo!

Austrija -
Kristijan je ocu krajem prošle godine navodno rekao da dobija ozbiljne pretnje i te da želi ručnu bombu "zbog samoobrane“

BEČ - Devet meseci zatvora i 1.800 evra novčane kazne dobio je juče na sudu u Beču 63-godišnji bečki taksista hrvatskog porekla, koji je sinu nabavio ručnu bombu, kojom je početkom godine ubio Zlatka Novakovića (45), transportnog preduzetnika srpskog porekla i Nemaca Horsta Vašnika (Horst Waschnick) (54). Presuda nije pravosnažna.

Otac Kristijana H, osumnjičenog za dvostruko ubistvo pištoljem i ručnom bombom 14. januara ove godine u bečkoj 16. opštini Otakring, prvi je koji je osuđen za ovaj zločin. Kristijanu, njegovoj sestri Renati, koja je navodno bila upućena u sve bratove planove, kao i Srbinu Dejanu V., koji je bio "mamac“ za žrtve na mestu zločina, suđenja počinju 12. novembra.

Kristijan je prvooptuženi za ubistvo dvojice nekadašnjih "poslovnih partnera“ u švercu naftnih derivata, pri čemu su više od 600.000 evra profita imali samo zbog neplaćanja poreza na gorivo.

Kristijan se, navodno, bojao da će policija saznati da trguje sa Zlatkom i Horstom, pa je odlučio da ih ubije. To je i učinio ispred Odoakergase 27 u bečkom Otakringu. Prvo je više puta pucao na Zlatka i ubio ga hicima iz pištolja. Kada se pištolj zaglavio, ubacio je bombu u Zlatkov automobil marke BMW X5, te tako ubio i Horsta.

Istražni organi nisu mogli da dokažu da je Kristijanov otac znao za šta sinu treba bomba. Sin mu je krajem prošle godine navodno rekao da dobija ozbiljne pretnje i da želi ručnu bombu "zbog samoobrane“.

Posle dvostrukog ubistva u Otakringu Kristijan je ocu predao u sportskoj tašni drugu bombu, ručne izrade. Kristijan je najpre tom bombom hteo da izvrši ubistvo, ali je nije upotrebio jer se bojao "kolateralne štete“, kako se izrazio državni tužilac.

Otac je preuzeo tašnu sa bombom i čuvao je tri meseca u podrumu svog stana u bečkoj Landštrase. Onda mu je na vrata zakucala policija, kojoj je Kristijan sve priznao. Otac je takođe sve priznao. Njegovom sinu Kristijanu, ćerki Renati i saučesniku Dejanu preti mnogo veća kazna, čak i doživotni zatvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track