DITER EGER: Ko hoće u džihad nema šta da traži u Austriji!

Izbori u Foralbergu

DITER EGER: Ko hoće u džihad nema šta da traži u Austriji!

Austrija -
Slobodarci za džihadiste odavno traže oštre mere, uključujući oduzimanje državljanstva, momentalno ukidanje prava na azil i proterivanje iz Austrije

FORALBERG - "Ko je iz Austrije, a vuče ga džihad, mora da računa sa jasnim posledicama. Taj u Forarlbergu i Austriji nema šta da traži!", izjavio je Diter Eger (Dieter Egger), predsedavajući Slobodarske partije (FPÖ) u pokrajini Forarlberg i šef poslaničkog kluba ove partije u pokrajinskom parlamentu.

Kada je reč o džihadu, slobodarci odavno traže oštre mere, uključujući oduzimanje državljanstva, momentalno ukidanje prava na azil i proterivanje iz Austrije.

Eger je prozvao i austrijske narodnjake, koji su se, kako kaže, setili da se oglase po ovom jako važnom i osetljivom pitanju.

"U debati o džihadistima iz Austrije, koji se u inostranstvu pridružuju terorističkim organizacijama, javio se sada, kasno, ali ipak, i pokrajinski čelnik Markus Valner (Markus Wallner, ÖVP). On se o ovome jasno izrazio, te tako i on uskočio u slobodarski voz", izjavio je Eger.

Eger se, pritom, pita da li će Valner održati reč i posle izbora, ili će, kako kaže, ignorisati sve građane Forarlberga koji se boje radikalizacije u pokrajini.

U izjavi za javnost, Eger je upozorio stanovnike Forarlberga na rizik od narodnjačko­-zelene vlade, koja lako može "zbog zelenih, samoproklamovanih dobrih ljudi", ponovo da omekša propise o azilu.

Eger, kao i Valner, želi da privuče još glasača pred izbore za pokrajinski parlament Forarlberga u nedelju, 21. septembra. Forarlberški slobodarci se nadaju da će osvojiti mnogo više glasova nego na poslednjim izborima 2009, kada su privukli 25,1 odsto glasača i dobili devet od ukupno 36 poslaničkih mesta u pokrajinskom parlamentu u Bregencu, glavnom gradu najzapadnije austrijske pokrajine.

Slobodarci Forarlberga imaju slogan "Forarlberg na prvom mestu. Otadžbinska partija“.

Slobodarci takođe očekuju da će na izborima u nedelju narodnjaci (ÖVP) izgubiti apsolutnu većinu. Na izborima 2009. narodnjaci sau osvojili 50,8 odsto glasova, čime su dobili 20 od 36 poslaničkih mesta i sami formirali pokrajinsku vladu.

U klupama forarlberškog parlamenta u Bregencu, sede još i poslanici Zelenih, kao i Socijaldemokratske partije (SPÖ). Zeleni, sa 10,6 odsto glasova na poslednjim izborima, imaju četiri poslanika. Socijaldemokrate, sa osvojenih 10,0 odsto glasova 2009, imaju tri poslanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track