U INAT PAKOSNOM KOMŠIJI: Gostionicu pretvara u izbeglički centar!
Foto: Privatna Arhiva

Muke jednog ugostitelja u Štajerskoj

U INAT PAKOSNOM KOMŠIJI: Gostionicu pretvara u izbeglički centar!

Austrija -
Zbog višegodišnjih sudskih sporova i stotina prijava komšije vlasnik ugostiteljskog objekta u mestu kod Graca rešio je da ga ustupi za smeštaj izbeglica, ali sada su se pobunili građani

ZAJERZBERG - Ferdl Purgštaler (Ferdl Purgstaller), vlasnik gostionice u Zajerzbergu (Seiersberg) kod Graca, iznerviran zbog stalnih prijava koje godinama protiv njega podnosi komšija, rešio je da ponudi svoj objekat za smeštaj izbeglica iz Iraka i Sirije.

On je predložio pokrajinskim vlastima Štajerske da u gostionicu u kojoj ima i soba iskoriste kao prihvat ovih beskućnika. Ferdlov komšija je do sada protiv njega podneo nekoliko stotina prijava. Između ostalog ga je tužio jer mu smetaju automobilska svetla gostiju koji napuštaju gostionicu jer osvetljavaju dnevni boravak, ili zato što je kuhinjski prozor gostionice otvoren u 6 časova, a lokal radi tek od 7. Sve ovo tokom godina koštalo je Ferdla ne samo živaca, nego i dosta novca.

„Kad vidim koliko je pakostan, shvatam da nema smisla dalje da radim. Umesto da širim posao, ja sam primoran da zatvorim objekat, jer imam komšiju kojem sve smeta“, rekao je Ferdl.

Pošto mu nije lako tek tako zatvoriti lokal i svojih 25 radnika ostaviti bez posla, Ferdl je ponudio pokrajinskim vlastima Štajerske da njegovu gostionicu i gostinjske sobe iskoriste kao prihvatni centar za izbeglice. U ovom trenutku gostionica može da primi do 100 osoba.

Međutim, Ferdlova odluka nije najbolje prihvaćena od strane stanovnika ovog mesta. Verner Bauman (Werner Baumann), gradonačelnik Zajerzberga, kaže da razume Ferdla, ali ne želi ratne izbeglice u svome mestu.

„Mislim da nije pravo rešenje da deca, koja nose traume iz rata, budu smeštena u gostionicu. Umesto toga kao prihvatilište za izbeglice trebalo bi iskoristiti Belgijsku kasarnu (Belgierkaserne, Grac), koja je i onako napuštena“, izjavio je Bauman.

O ovom „problemu“ raspravljaće se i u četvrtak na sastanku opštinskog odbora, a da li će Ferdl uspeti u svojoj nameri ostaje da se vidi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track