DRŽAVNI VRH AUSTRIJE: Napadi na sportiste nedopustivi!
Foto: AP

Incident na meču Lil- Makabi

DRŽAVNI VRH AUSTRIJE: Napadi na sportiste nedopustivi!

Austrija -
Gosti koji se nalaze u Austriji imaju pravo na bezbednost, nezavisno od porekla i verske pripadnosti, naglasio je kancelar Fajman

BEČ - Austrijski državni vrh osudio je incident u Bišofshofenu kada je tokom prijateljske utakmice između francuskog prvoligaša Lil i izraelskog Makabi Haifa, oko 20, većinom Austrijanaca turskog porekla sa palestinskim zastavama upalo na teren i napalo igrače. Meč je prekinut u 85. minutu.

Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann), ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner), šef diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) osudili su najoštrije ovaj slučaj, a lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) zatražio je detaljnu istragu.

"Gosti koji se nalaze u Austriji imaju pravo na bezbednost, nezavisno od porekla i verske pripadnosti", naglasio je Fajman u saopštenju, dodajući da se napadi na sportiste koji vrše pripreme u Austriji ne mogu tolerisati.

"Konflikte iz drugih zemalja unositi u Austriju je potpuno neprihvatljivo", poručila je Mikl-Lajtner.

Kurc je naglasio da počinioci ovog napada moraju biti kažnjeni, jer u Austriji ne smeju biti tolerisani verski ili antisemitski motivisani napadi.

Štrahe je istakao da se ne sme tolerisati radikalni islamizam u Austriji i da je događaj na ovoj utakmici pravi skandal.

Podsetimo, turska udruženja organizovala su krajem prošle nedelje velike demonstracije u više gradova Austrije, protiv Izraela zbog napada na pojas Gaze.

Austrijske vlasti uključile su u istragu o ovom slučaju Službu za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (LVT).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track