ZAVRBOVAN: Džihadisti (14) koji je hteo da digne u vazduh bečku stanicu obećano 25.000 dolara!
Foto: AP/Ilustracija

Austrijski MUP ga zaustavio na vreme

ZAVRBOVAN: Džihadisti (14) koji je hteo da digne u vazduh bečku stanicu obećano 25.000 dolara!

Austrija -
Bečki dnevnik „Kronen cajtung" piše da je preko interneta mladiću obećano 25.000 dolara za teroristički napad, kao i da će dobiti poseban položaj unutar ID u džihadu

SANKT PELTEN - Policija je objavila nove detalje o hapšenju 14-godišnjeg džihadiste, koji je planirao bombaški napad na železničku stanicu Vestbanhof u Beču.

Maloletni pristalica „Islamske države“ (ID) priznao je da je planirao teroristički napad u Beču, kao i da je preko interneta vrbovan za određenu svotu novca. Bečki dnevnik „Kronen cajtung" piše da je preko interneta mladiću obećano 25.000 dolara za teroristički napad, kao i da će dobiti poseban položaj unutar ID u džihadu.

Njegova porodica i prijatelji su šokirani, jer nisu nikada verovali u radikalizaciju mladića iz Sankt Peltena, iako su postojale naznake. Prilikom saslušanja on je kazao da želi u džihad, u Siriju, da je preko interneta skupljao informacije o proizvodnji bombe. Momak je planirao da napravi rasprsavajuću bombu, pri čemu bi eksplozivu dodao šrapnele, po uzoru na bombu postavljenu na Bostonskom maratonu prošle godine.

Na meti terorista... Železnička stanica Vestbanhof
Na meti terorista... Železnička stanica Vestbanhof

Dečak je u toku ispitivanja izjavio da je bombu, koju je hteo da napravi, planirao da ostavi na nekom mestu punom ljudi.. Zato je planirao da to uradi na bečkoj železničkoj stanici kroz koju dnevno prođe oko 40.000 ljudi.

„On je planirao da posle napada ode u Siriju kako bi se priključio ID“, preneo je Mihaela Obenaus, portparol nadležnog tužilaštva u Sankt Peltenu.

Prema listu još dvoje dečaka je spremano za terorističke napade. Austrijski politikolog i poznavalac islama Hamed Abdel Samad ukazuje da mladi ne dolaze sami na ideju da se pridruže džihadu, već da to uče u porodici, džamiji, kulturnim udruženjima, kao i na nastavi Kurana i preko interneta.

MUP ga pratio posle prijave nastavnika

Tinejdžera su nadležne službe austrijskog MUP-a počele da prate početkom oktobra, posle dojava njegovih nastavnika o sumnjivom i radikalnom ponašanju učenika. Nekoliko nastavnika jedne škole u Sankt Peltenu (Donja Austrija) prijavila je direktoru sve čudnije dečakovo ponašanje. Učenik je sve češće pokazivao otvorenu simpatiju prema ideologiji terorističke organizacije ISIL, njegovi postovi na internetu, a pre svega na društvenim mrežama, postajali su sve radikaliniji. Direktor je smesta obavestio Službu zaočuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, koja je početkom oktobra počela da prati dečakove aktivnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track