MUZLI AUSTRIJU: Džihadisti finansirali odlazak na ratište parama od socijalne pomoći!
Foto: Kurir-info

AZILANTI OSTAJU U PRITVORU

MUZLI AUSTRIJU: Džihadisti finansirali odlazak na ratište parama od socijalne pomoći!

Austrija -
Sud u Beču zadržao je u pritvoru devet deset uhapšenih osoba i sve su optužene su zbog članstva u terorističkoj organizaciji i prevare austrijskog socijalnog osiguranja

BEČ - Sud u Beču odredio je pritvor za devetoro od deset uhapšenih džihadista, koje je prošle nedelje presrela austrijska policija u blizini granice. Na slobodu je pušten samo jedan maloletnik (17) ali je i protiv njega podneta krivična prijava.

Svi pritvoreni optuženi su zbog članstva u terorističkoj organizaciji, ali i zbog prevare austrijskog socijalnog osiguranja. Naime gotovo svi uhapšeni su Čečeni, odnosno izbeglice koji su zatražile i dobile status azilanatau Austriji. Samim tim dobijali su razne vidove socijalne pomoći, koju su oni međutim zloupotrebili i koristili za finansiranje odlaska na sirijsko ratište. Jedan od uhapšenih je austrijski državljanin turskog porekla. Sumnja se da je on organizator čitavog poduhvata vrbovanja i transporta.

Johana Mikl-­Lajtner (Johann Mikl-­Leitner),austrijska ministarka pravde, ponovo je upozorila na opasnost radikalizacije mladih muslimana u Austriji. Ona očekuje da će se posle ispitivanja uhapšenih dobiti nova saznanja o radikalnim islamistima.

Oštre mere protov džihadista... Johana Mikl-Lajtner austrijska ministarka pravde
Oštre mere protov džihadista... Johana Mikl-Lajtner austrijska ministarka pravde

"Istražni organi nastaviće intezivno da rade, kaže Konrad Kogler, generalni direktor za javnu sigurnost austrijskog MUP-a.

Prema najnovijim podacima austrijskih službi bezbednosti, već 130 lica iz Austrije su pripadnici terorističkih otganizacija koje se bore u inostranstvu ili su se vratili odatle. Ministarka Lajtner kaže da su većina ruski državljani, a da ih je četrdesetak sa austrijskim državljanstvom.

Prošle godine zbog veza sa radikalnim islamistima Austrija je status azilanata je oduzet 96 osobama i svi su bili ruski državljani. Tako će biti i sa poslednjom grupom uhapšenih.

Traži proveru svih sumnjivih lica... Hajnc-Kristijan Štrahe lider FPÖ
Traži proveru svih sumnjivih lica... Hajnc-Kristijan Štrahe lider FPÖ

Štrahe traži proveru svih Čečena!

Hajnc-­Kristijan Štrahe (Heinz-­Christian Strache), šef Slobodarske partije (FPÖ), zahteva da se uhapšeni azilanti odmah proteraju. Štrahe zahteva da svi Čečeni koji žive u Austriji ponovo prođu policijsku proveru.Njih je u zemlji oko 30.000 ukupno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track