FAJMAN: Sankcije Rusiji su važne i ispravne!
Foto: Wikipedia

PODRŽAVA ODLUKE EVROPSKE UNIJE

FAJMAN: Sankcije Rusiji su važne i ispravne!

Austrija -
Mirovni plan mora biti ozbiljno shvaćen. Ne sme biti snabdevanja oružjem preko granica separatistima, a EU traba da nastavi sa pritiskom na Rusiju, naglasio je austrijski kancelar Verner Fajman

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman smatra da EU treba da nastavi sa pritiskom na Rusiju.

„Neophodno je da se poštuju granice. Mirovni plan mora biti ozbiljno shvaćen. Ne sme biti snabdevanja oružjem preko granica separatistima. Sankcije koje je EU uvela Rusiji su važne i ispravne“, naglasio je on u intervjuu austrijskom dnevniku „Salcburger nahrihten“ (SN).

Na konstataciju da u Austriji mnogi osporavaju te sankcije Fajman kaže da postoje dva ekstremna mišljenja i to oba neispravna.

„Jedno je: "Svejedno nam je ko krši međunarodno pravo, najvažnije je da poslovi dobro idu". To bi bilo fatalno i nedostojno. Očuvanje vrednosti ne sme biti ničemu podređeno. Ne može se računati ko je nekada negde drugo pravio greške. Međunarodno pravo je međunarodno pravo“, podvukao je on.

Drugi ekstrem, koji se, kako je istakao, može naći unutar EU, jeste da postoje države sa ekstremno kritičkim stavom prema Rusiji i koje žele još oštrije sankcije.

„Sa istorijske tačke gledišta to je razumljivo, ali mi na to gledamo drugačije nego na primer baltičke zemlje. Sankcije su za nas poslednje sredstvo. One ne rešavaju problem i mogu samo kratkoročno da izvrše određeni pritisak“, naglasio je šef austrijske vlade.

Fajman je ponovio stav Austrije da bi rešenje za Ukrajinu bila neutralnost, to jest ne pripadanje nijednom vojnom savezu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track