FEJSBUK RATOVANJE: Crveni pucaju na crne iz izbornog automata!
Foto: Moritz Ziegler

BORBA ZA PREVLAST U PRIVREDNOJ KOMORI BEČA

FEJSBUK RATOVANJE: Crveni pucaju na crne iz izbornog automata!

Austrija -
Socijaldemokratsko privredno udruženje napalo je dominantni Privredni savez objavljujući video animaciju na Fejsbuku kojom se kritikuje izborna procedura za WK Wien

BEČ - Socijaldemokratsko privredno udruženje (SWV) želi da prekine višedecenijsku dominaciju narodnjačkog Privrednog saveza (WB) u Privrednoj komori Beča (WK Wien), moćnoj organizaciji u kojoj je obavezno članstvo svih preduzeća u gradu, od najmanjih donajvećih. Izbori za WK Wien biće u februaru 2015. Već sada crveni (SWV) napadaju crne (WB), koristeći i nove medije.

"Sa dobro izabranim načinom glasanja se i najgori izborni rezultat može pretvoriti u najbolji! 'Izborni automat' Privredne komore pokazuje kako se to radi", kritikuje WB Peko Baksant (Peko Baxant), direktor SWV Beča i odbornik u gradskoj skupština.

Peko Baksant direktor SWV Beča
Peko Baksant direktor SWV Beča

SWV je "izborni automat" predstavio na: facebook.com/swvwien Reč je o je video-animaciji koja pokazuje kako automat sa štipaljkom (kakvi se viđaju po lunaparkovima), vadi u prvom pokušaju iz jedne hrpe crveni bombon. To mu uspeva, ali se to se ne priznaje kao pogodak. Ne priznaje se ni drugi takav zahvat u hrpu, u kojem se takođe vadi crveno pakovanje. Tek u trećem pokušaju, kad štipaljka automata izvuče crni paketić, izbori su dobijeni.

Iz SWV­a su poslali stone modele "Izbornih automata", sa crvenim i crnim bombonama, redakcijama 20 najznačajnijih austrijskih novina i magazina. Socijaldemokrate ovim upućuju kritike narodnjacim za samovoljnu odluku o novoj izbornoj proceduri i broju glasova neophodnih za izbor pojedinih granskih predstavnika u WK Wien.

"Uprkos masovnim protestima opozicije, narodnjaci su se odlučili za "većinski izborni sistem kakav ne postoji nigde, ni u Austriji, niti igde drugde u Evropi – koji osigurava većinu delegata onoj frakciji koja ne osvoji većinu glasova", izjavio je još početkom leta Fric Štrobl (Fritz Strobl), predsednik SWV Beča.

Štrobl kao primer nedemokratičnosti izbornog sistema WK Wien navodi granu "Informatika i konsalting". U ovoj poslovnoj grani je u protekloj deceniji došlo do skokovitog povećanja broja članova, ali narodnjački WB nije hteo da se to ogleda u izbornoj aritmetici.

"S druge strane, neke grane u kojima pada broj članova, dobijaju dodatne mandate u WK Wien. Kako je to moguće? Kako je to moguće objasniti našim članovima?" pita Štrobl.

Nesrazmerno članstvo

Po izbornim pravilima WK Wien, grana "bankarstvo", na primer, sa oko 240 članova sa pravom glasa, ima deset delegatskih mesta. Istovremeno, "Informatika i konzalting", grana sa 38.600 članova sa pravom glasa, ima jedanaest delegata. To znači da bankari imaju oko 160 puta veću "specifičnu težinu" nego što je bujajuća grana informatičkih tehnologija. Ovakvim izbornim načinom narodnjaci (WB) sebi osiguravaju prevagu delegata i bez većine glasova članova, tvrde socijaldemokrate (SWV).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track