(FOTO) Decu iz poplavljenih područja ugostili u Beču!
Foto: Milan Ilić

Humanitarna akcija ÖJAB-a

(FOTO) Decu iz poplavljenih područja ugostili u Beču!

Austrija -
Organizacija Austrijski pokret mladih organizovala je desetodnevni boravak pedesetak srednjoškolaca iz Srbije i BiH kojima su ostali bez domova u majskim poplavama

BEČ - Za pedesetak srednjoškolaca sa područja Srbije i BIH čiji su domovi stradali u poplavama ovog maja, organizovan je desetodnevni boravak (od 13. do 23. avgusta) u Beču. Ovo prelepo putovanje organizovala im je Organizacija Austrijski pokret mladih radnika (Österreichische Jungarbeiterbewegung, skr. ÖJAB).

„Ovom humanitarnom akcijom hteli smo mladima da omogućimo makar mali predah od njihove teške situacije i svih gubitaka izazvanih poplavama“, izjavila je za Kurir Tijana Milinković, rodom Beograđanka, koja ispred ÖJAB­-a koordinira projekat pomoći poplavljenim područjima Srbije i Bosne.

Tijana dodaje da je poseta realizovana zahvaljujući odličnoj saradnji sa Savezom izviđača Beograda, kao i novouspostavljenoj saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Obrenovac i Odredom izviđača Semberija iz Bijeljine.

Upoznavanje sa znamenitostima Beča
Upoznavanje sa znamenitostima Beča

Osim znamenitosti grada posetili su u ponedeljak i predsedništvo Savezne vlade Austrije, gde su ih srdačno dočekali i ugostili Radmila Matošević­-Komnenović i Klaus Majer (Klaus Mayr). Za njih je organizovan i priojem u Ambasadi Republike Srbije u Beču, gde ih je primio ambasador Srbije u Austriji, Pero Janković i predstavnik Republike Srpske u Austriji, Mladen Filipović.

U sredu su razgledali zdanje austrijskog saveznog parlamenta. Tamo su ih potom na ručak pozvali predsednik parlamentarne grupe Austrija-­Srbija, poslanik Andreas Šider (Andreas Schieder)i predsednica parlamentarne grupe Austrija-­BiH, poslanica Nurten Jilmaz (Nurten Yilmaz).

Adis Milosavljević, koordinator volonterskog rada u Obrenovcu, koji je dopratio grupu, kaže da je poseta Beču za mlade dobro i poučno iskustvo koje će im pomoći da prevaziđu problema.

U klupama austrijskog parlamenta
U klupama austrijskog parlamenta

Svaka pomoć je dobrodošla

ÖJAB je u maju prikupio preko petnaest tona pomoći, vredne više od 50.000 evra, te je uz pomoć Saveza izviđača Beograda, kao i drugih kontakata, dopremio ugroženim područjima Srbije i Bosne.

„Ljudima je zaista potrebna pomoć u svakom smislu. Očaj i strah ljudi je prisutan kao i za vreme poplava. Mi, na žalost, ne možemo sve gubitke da nadoknadimo, ali se nadamo da ćemo ovom organizacijom boravka mladih u Austriji da bar nekima priuštimo mali oporavak i prikupljanje snage za suočavanje sa poteškoćama izazvanih poplavama“, kaže Tijana Milinković, koordinator projekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track