(FOTO i VIDEO) Dačić na ustoličenju episkopa Andreja u Beču
Foto: Tanjug

Svečano u dijaspori

(FOTO i VIDEO) Dačić na ustoličenju episkopa Andreja u Beču

Austrija -
Na ovogodišnjem zasedanju Sabora SPC odlučeno je da vladika Andrej preuzme upravljanje eparhijom austrijsko-švajcarskom
1 / 6 Foto: Tanjug

BEČ - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas ustoličenju episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja u crkvi Vaskresenja Hristovog u Beču, koje je obavio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej je predajom arhijerejskog žezla ustoličio Andreja Ćilardžića za prvog episkopa austrijsko-švajcarske eparhije. Time je episkop Andrej preuzeo ovu eparhiju od episkopa Bačkog Irineja, koji je obavljao funkicju administratora.

Patrijarh Irinej je rekao da vladiku Andreja čeka velliki posao, posao da organizuje eparhiju, crkveni život i da okupi pravoslavni narod, koji je, kako je istakao, silom prilika i neprilika postao brojan u ovom delu Evrope.

"Zadatak nije lak, ali Gospod je tu da nagrađuje trudove i podvige. Vaš drugi zadatak je da uspostavite bliske prijateljske odnose sa celom državom, njenim predstavnicima i njenom najvećom verskom zajednicom, crkvom katoličkom, kao i sa drugim našim pravoslavnim crkvama i verskim zajednicama - rekao je, između ostalog, patrijarh Irinej.

Episkom Andrej je posle ustoličenja rekao da, iako je ova eparhija nova, duhovni život u njoj nije, i da su mnogi Srbi u njoj stekli novu domovinu. On je izjavio da preispituje svoje duhovne i telesne sposobnosti, ali da se uzda u reči svetog apostola Pavla da se u Hristu sve može, jer Hrist daje snagu čoveku.

Vladika Andrej Ćilerdžić rođen je 21. avgusta 1961. godine u Osnabriku (Nemačka). Školovao se u Dizeldorfu, a zatim je završio filozofski fakultet u Solunu, kao i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Završio je i studije francuskog jezika.

Zamonašio se u manastiru Dečani, a za episkopa remezijanskog i vikara patrijarha srpskog izabran je 2011.godine.

Na ovogodišnjem zasedanju Sabora SPC odlučeno je da vladika Andrej preuzme upravljanje eparhijom austrijsko-švajcarskom.

http://www.youtube.com/watch?v=Y6sd2DFv324

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track