(FOTO) MONSTRUM OLUJA: Uragan čupao drveće iz korena i nosio krovove!
Foto: Printscreen Oe24.at

Gonzalo turnji Austrijom

(FOTO) MONSTRUM OLUJA: Uragan čupao drveće iz korena i nosio krovove!

Austrija -
Vatrogasne ekipe tokom cele noći uklanjale su oborena stabla sa ulica, međutim, meteorolozi i za danas najavljuju vremenske nepogode

BEČ - Oluja "Gonzalo“ stigla je noćas u Austriju brzinom do 150 kilometara na čas! Olujni talas uraganske jačine izazvao je pravi haos širom Austrije. Vetar je čupao drveće iz korena, nosio krovove zgrada, a u nekim pokrajinama izazvao je saobraćajni kolaps i veliku materijalnu štetu. I u Beču je"Gonzalo“ odneo više krovova i polomio drveće, a vatrogasci su zbog jakog vetra imali oko 100 dodatnih intervencija.

Oštećen je i veliki broj dalekovoda, zbog čega su hiljade domaćinstava proveli besanu noć bez električne energije. Vatrogasne ekipe tokom cele noći uklanjale su oborena stabla sa ulica, međutim, meteorolozi i za danas najavljuju vremenske nepogode.

Printskrin www.oe24.at
Printskrin www.oe24.at

U pojedinim krajevima temperatura se preko noći spustila za čak 20 stepeni, a nevreme je bilo praćeno i obilnim padavinama. U gradu Hartberg, u poslednja 24 časa, palo je 90 litara kiše po kvadratnom metru, dok je u opštini Licen veliki broj domaćinstava ostao bez struje. U ovoj pokrajini tokom cele noći na terenu je radilo 800 vatrogasaca, koji su uklanjali oborena stabla sa ulica, objavio je portal oe24.

U pokrajinu Salcburg, između 22:45 časova, pa do 1 čas posle ponoći, vatrogasne jedinice imale su više od 100 intervencija u kojima je učestvovalo čak 780 vatrogasaca.

Printskrin www.oe24.at
Printskrin www.oe24.at

Centralni institut za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) upozorava da će i tokom današnjeg i sutrašnjeg dana doći do obilnih padavina na teritoriji čitave Austrije, a u pojedinim delovima očekuju se udari uraganske jačine.

Snežne padavine, koje se očekuju u oblastima višim od 700 metara, mogle bi da dovedu d oproblema u železničkom i auto-saobraćaju. U severnom i cetralnom delu Alpa do petka će pasti između 50 i 100 centimetara snega, a zbog olujnog vetra raste opasnost i od snežnih lavina.

Printskrin www.oe24.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track