(FOTO) RASHLAĐIVANJE: U Bečkom zoo-vrtu tuširaju životinje i daju im sladoled

Šenbrun

(FOTO) RASHLAĐIVANJE: U Bečkom zoo-vrtu tuširaju životinje i daju im sladoled

Austrija -
Odmah posle tuširanja slonovi se zavale u blato, kaže Dagmar Šrater, direktorka Zoološkog vrta Šenbrun
1 / 3 Foto: šenbrun

BEČ - Kad upekne letnje sunce, vrućina počinje da muči i stanovnike bečkog Zoološkog vrta Šenbrun (Schönbrunn), ali uprava najstarijeg zoo-vrta na svetu koji radi od 1752. godine, ima rešenje za to.

Najveće kopnene životinje, afričke slonove negovatelji svakodnevno polivaju vodom. Iako su slonovi naviknuti na visoke temperature vazduha, voda im prija, pogotovo leti.

"Odmah posle tuširanja slonovi se zavale u blato“, kaže Dagmar Šrater (Dagmar Schratter), direktorka Zoološkog vrta Šenbrun. To je specifična metoda hlađenja, pošto im toplina iz tela izlazi kroz uši.

Polarni medvedi ne bi izdržali kontinentalno leto bez hladne vode. Lin i Ranco uživaju u svom novom "Svetu belih medveda“ u Šenbrunu. Voda im nije hladna kao arktička, ali i 22 stepeni Celzijusovih dovoljno je da se rashlade.

Polarni medvedi dobijaju i poseban "sladoled“. Ova poslastica nema nimalo voća, čokolade ili vanile, već ribu zaleđenu u velikom bloku leda. Medvedi ližu i zubima otkidaju led, sve dok ne dođu do ribe.

I tigrovi vole da se rashlade u vodi.

"Rado idu u vodu i odlični su plivači“, kaže Šraterova. Bečke tigrice Kira i Ina svakog dana provode sate igrajući se u svojem jezercetu.

Jezera sa relativno velikom površinom plitke vode imaju i velike pande. Mama i tata, kao i njihov mali panda Fu Bao obožavaju da sede u svežoj vodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track