FPÖ: Deca stranaca u Austriji treba da idu u posebna odeljenja!
Foto: Thinkstock

Ne odustaju od svoje ideje

FPÖ: Deca stranaca u Austriji treba da idu u posebna odeljenja!

Austrija -
Uprkos protivljenju većine stranaka Slobodarska partija Austrije zahteva da deca doseljenika u Austriju treba da idu u posebna odeljenja dok ne savladaju nemački

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) želi da deca stranaca, školskog uzrasta, koja se dosele uAustriju, pohađaju posebna odeljenja. Socijaldemokrate (SPÖ) i Zeleni odlučno odbijaju tu ideju.

Savezno ministarstvo obrazovanja, na čijem je čelu Gabrijele Hajniš-Hosek (Gabrielle Heinisch-Hosek, SPÖ), smatra da su sadašnja rešenja zadovoljavajuća. Socijaldemokratska partija često se poslednjih godina svađala sa Narodnjačkom partijom (ÖVP) oko stava da deca stranaca doseljenih u Austriju trebaju da uče nemački jezik pre polaska u prvi razred osnovne škole.

Sadašnji ministar spoljnih poslova Austrije, a nekadašnji državni sekretar za integracije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz), zalagao se da učenici sa nedovoljnim znanjem nemačkog idu u posebna „pripremna odelenja“, gde bi stekli neophodno predznanje jezika za redovnu nastavu.

Protiv takvih „geto odelenja“ bila je i tadašnja ministarka obrazovanja Klaudija Šmid (Claudia Schmied).Na kraju su se vladajuće SPÖ i ÖVP dogovorile da se osnuju posebni tečajevi jezika za decu koja slabije govore nemački. Hajnz Fasman (Heinz Faßmann), predsedavajući austrijskog Ekspertnog saveta za integraciju, smatra takođe da deca, koja se u Austriju doseljavaju u školskom uzrastu, trebaju da idu,u posebna „pripremna odelenja“ ­ ali samo privremeno. Po Fasmanu, to bi bio „brzi kurs“, da u najkraćem roku deca steknu potrebno znanje nemačkog, kako bi kasnije nesmetano pratili nastavu.

Suzane Brandštajdl (Susanne Brandsteidl, SPÖ), šefica bečke Prosvetne inspekcije, takođe se protivi odbacuje ideju Slobodarske partije iznesenu u petak, da se formiraju „odelenja za strance“

Maksimilijan Kraus
Maksimilijan Kraus

Maksimilijan Kraus (Maximilian Krauss ), kojeg FPÖ želi da po partijskom ključu postavi za pomoćnika Brandštajdlove u Prosvetnom savetu Beča, izjavio je da bi u tim odeljenjima bila samo " deca sa imigracionim poreklom, koja ne znaju dovoljno nemački da bi pratila nastavu.“ Hajnc­Kristijan Štrahe (Heinz­Christian Strache), lider FPÖ takođe se već 15 godina se zalaže za ovakvo rešenje uprkos napadima zbog svog stava.

Zeleni, slično socijaldemokratama, odlučno odbijaju ideju o posebnim odelenjima za decu sa slabijim znanjem nemačkog. Eva Glavišnig (Eva Glawischnig), šefica Zelenih, smatra da deca obavezno pre škole idu ne jednu nego dve godine u dečiji vrtić. Ako bi to postala praksa, sva deca bi u osnovnu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track