Godišnje se u Austriji ukrade 25.000 mobilnih telefona!

Povećan broj pljački

Godišnje se u Austriji ukrade 25.000 mobilnih telefona!

Austrija -
Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner započeće uskoro pregovore sa mobilnim operaterima o uvođenju zajedničke baze podataka IMEI brojeva

BEČ - Svakih dvadeset minuta u Austriji ukrade se jedan mobilni telefon. Lopovi najčešće pljačkaju uvagonima podzemne železnice, u autobusima, vozovima...

Svake godine u Austriji se ukrade 25.000 mobilnih uređaja u vrednosti od milion evra. Statistike pokazuju da se čak polovina krađa dogodi u Beču. Policija nažalost uspe da reši tek šest odsto prijavljenih slučajeva. Polovina kradljivaca mobilnih telefona mlađa je od 21 godine, dok trećina njih ima između 14 i 17godina.

"Krađa mobilnih telefona je početnički delikt, stoga je izuzetno važno da se od početka ozbiljno pozabavi ovim problemom", saopštava republička policija.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP) sledećeg meseca će započeti razgovore sa mobilnim operaterima o uvođenju zajedničke baze podataka IMEI brojeva. IMEI broj je jedinstveni 15-naestocifreni broj, na osnovu koga je moguće ustanoviti identitet mobilnog telefona.

Ukoliko dođe do krađe operater zahvaljujući ovom broju može da blokira ne samo karticu mobilnog telefona, već i čitav uređaj, što ga čini neupotrebljivim za lopova. U MUP-u smatraju da bi se ukoliko se dogovor postigne značajno opao broj krađa mobilnih telefona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track