OTREŽNJENJE: Grad Beč rešio da smanji broj alkoholičara u gradu!
Foto: Sonja-wehsely.at

Predstavljen projekat “Alkohol 2020”

OTREŽNJENJE: Grad Beč rešio da smanji broj alkoholičara u gradu!

Austrija -
Obolelima će se pružiti pomoć ne samo u oblasti odvikavanja, već i nakon toga, a izlečenima će savetnici pomoći da reše probleme sa dugovima, a po potrebi im pronaći i nove stanove

BEČ - Grad Beč, Bečko zdravstveno osiguranje (WGKK) i Zavod za penziono osiguranje (PVA) u oktobru započinje zajednički pilot projekat “Alkohol 2020”.

Cilj projekta, u kojem će na početku učestvovati 500 osoba, je savremeniji način lečenja alkoholičara, pre svega individualnim pristupom i koncentrisanjem na pojedinca i i konkretno njegov slučaj. Za ovaj projekat će u prvoj, probnoj, godini biti izdvojeno 3,5 miliona evra.

“Konačno se više nećemo baviti time ko za šta NIJE zadužen“ rekla jegradska ministarka zdravlja, Sonja Veseli (Sonja Wehsely, SPÖ) predstavljajući projekat.

Do sada u Beču nije postojala koordinisana saradnja različitih institucija, koja je preduslov za uspešnu borbu protiv alkoholizma. Zahvaljujući ovom projektu lekari, službe za pomoć alkoholičarima i odeljenja za rehabilitaciju biće bolje povezani i konačno će početi da rade zajedno.

Alkoholičari će se najpre javljati u centar u kome će od sada zajedno raditi lekari, psiholozi i socijalni radnici, a odluka o tačnoj lokaciji ovog centra biće doneta narednih dana. Stručnjaci će razmatrati osim problema sa pićem, i na stambenu i poslovnu situaciju obolelih, kao uzroke problema.

Nakon postavljanja ove “multidimenzionalne” dijagnoze, obolelima će se pružiti pomoć ne samo u oblasti odvikavanja, već i nakon toga. Izlečenima će savetnici pomoći da reše probleme sa dugovanjima, a po potrebi će im pronaći i nove stanove.

Beč ima između 35 i 75.000 alkoholičara

U Beču je registovano između 35 i 75.000 alkoholičara. Ovoj brojci treba dodati još 150.000 Bečlija koji imaju problem sa konzumiranjem alkohola, a Zavod za penziono osugarenje je saopštio da se veliki deo prevremenih penzionisanja dovodi u vezu sa psihičkim problemima prouzrokovanim preteranom upotrebom alkohola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track