HOJPL: Samo u Beču vrtići besplatni za svu decu!

Značajan gradski projekat

HOJPL: Samo u Beču vrtići besplatni za svu decu!

Austrija -
Od jeseni 2009. godine, kada su vrtići postali besplatni za najmlađe Bečlije, otvoreno je ukupno 16.829 dodatnih mesta, a roditelji mogu da uštede do 3000 evra godišnja

BEČ - Pre pet godina Grad Beč uveo je besplatne vrtiće. Ovu odluka gradske vlade smatraju prekretnicom za bečke porodice koja je omogućila roditeljima uštedu i do 3000 evra godišnje.

„Samo u Beču su vrtići besplatni za svu decu do 6 godina. I samo u Beču svako dete između tri i šest godina dobija mesto u vrtiću koje je u skladu sa radnim vremenom roditelja!“, objasnio je gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ)

" Za ove vrtiće sada se izdvaja 700 miliona evra, dok je ova brojka 2009. godine bila znatno manja (440 miliona). Grad nastavlja sa izgradnjom novih obdaništa, i 3000 mesta godišnje", obećao je gradski ministar obrazovanja, Kristijan Oksonič (Christian Oxonitsch, SPÖ).

Od jeseni 2009. godine, kada su vrtići postali besplatni za Bečlije, otvoreno je ukupno 16.829 dodatnih mesta (ukupno 78.759), a povećao se i broj zaposlenih pedagoga. Trenutno u bečkim obdaništima radi 4.066 vaspitača, od toga svega 80 muškaraca.

Kristijan Oksonioč bečki ministar obrazovanja
Kristijan Oksonioč bečki ministar obrazovanja

Čak 96 odsto vrtića roditeljima omogućava da zadrže radni odnos sa punim radnim vremenom, a dve trećine obdaništa decu prima još pre sedam sati ujutru, devet od deset vrtića radi deset ili više sati dnevno. U bečkim vrtićima se deca, bez obzira na poreklo, obrazovni nivo roditelja ili njihova primanja, uče pravilnoj komunikaciji i rešavanju konflikata, uče jezik, upoznaju se sa kulturom i umetnošću, tehnikom i prirodom.

Grad Beč posebno intenzivno radi na pružanju podrške u učenju jezika, pa u ovoj oblasti, pored vaspitača, radi 120 profesionalaca. Nedavno ispitivanje pokazalo je da je čak 73 odsto roditelja zadovoljno projektom „besplatno obdanište“, dok čak 78 odsto smatra da ovaj projekat ima pozitivan efekat na socijalne kompetencije najmlađih.

Nadležno Magistratsko odeljenje MA11 sprovodi redovne kontrole svih bečkih bdaništa, bez obzira da li dobijaju subvencije od grada ili ne, kako bi mališanima osiguralo kvalitetno obrazovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track